Začelo se je letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov«

Slovenska karitas je v tem tednu začela z 10. letovanjem za socialno ogrožene otroke in mladostnike »Počitnice Biserov«, ki potekajo v prostorih župnišča v Portorožu. V štirih tednih v času od 20. julija do 16. avgusta 2015, bo v Portorožu v tem programu letos letovalo skupaj 152 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. Otroci in mladostniki prihajajo iz celotne Slovenije,  izberejo in posredujejo jih župnijske karitas. Letošnja osrednja tema počitnic je »Moje dostojanstvo in moji vzorniki«. Preko dramske igre,  pogovornih delavnic in velike igre bodo otroci in mladostniki skozi cel teden spoznavali vrednote, kot so solidarnost, prijateljstvo, vztrajnost, ubogljivost, sprejetost, vzorniki in druge. Pri izvedbi celotnega projekta sodeluje preko 87 mladih prostovoljcev – animatorjev ter 8 voditeljev in so-voditeljev, ki se vse od februarja pripravljajo in spoznavajo na posebnih usposabljanjih različnih tematik.

Z letovanjem Počitnic Biserov želi Karitas otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače  pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami: smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine … Otroci in animatorji dan začnejo z jutranjo igrico, kjer je izpostavljena ena izmed vrednot, nato se razgibajo, pozajtrkujejo, da si naberejo moči za plavanje. Vsak dan po skupinah poskrbijo za čistočo skupnih prostorov. Tekom tedna so poleg plavanja tudi različne aktivnosti: ogledali si bodo Portorož in Piran, imeli bodo veliko igro na plaži, izlet z ladjico v Izolo in različne delavnice. Ob večerih bodo plesali, se skupaj smejali in odkrivali nova področja z znanimi gosti, kot so gledališče Kolenc, ansambel Veseli Muzikanti, PGD Veliki Gaber, plesna skupina Žabice, November band in  ansambel Mladi Godci. Svoje delo bodo otrokom, mladostnikom in animatorjem predstavili policisti, jamarji, biatlonec Klemen Bauer in jadralna padalka. Ogledali si bodo delo z netopirji, življenje v Peruju, potovanje po Mongoliji in še  marsikaj.

Prostovoljci, ki delajo z otroci in mladostniki se zaradi zahtevnosti programa letovanj otrok, udeležujejo usposabljanj, ki se začnejo v mesecu februarju in potekajo do poletja enkrat mesečno v šestih srečanjih. V letošnjem letu so na pripravah obnovili znanje prve pomoči in se učili tehnik reševanja iz vode. Ena izmed tem letošnjih priprav je bila alkohol v družini, kjer so spoznali kako alkohol vpliva na posameznika in prisluhnili pričevanju. Priprave, pri katerih sodelujejo strokovnjaki iz posameznih področij, so mladim prostovoljcem obogatili njihovo znanje za lažje delo z otroki. Skupaj z voditelji so prostovoljci oblikovali tudi celoten program letošnjih letovanj otrok.

Programi letovanj Slovenske karitas za družine, otroke in starejše potekajo že 20 let in sicer v starem ter novem župnišču v Portorožu. Vsako leto od meseca maja do meseca septembra v različnih programih Karitas letuje preko 650 socialno ogroženih oseb. Pred in za šolskimi počitnicami letujejo starejši, v času počitnic pa otroci in družine iz celotne Slovenije. Programi so strokovno vodeni in poleg preživetega časa na morju nudijo tudi spremljanje in delavnice za udeležence.

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Najlepše se zahvaljujemo vsem tudi vsem sponzorjem, ki so po svojih zmožnostih podprli Letovanje Počitnic Biserov: Antus d.o.o, Žito d.o., Pomurske mlekarne d.d., Dm drogerie markt s.o.o., Kimi d.o.o., Mlinotest d.d. in drugi.

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas


Počitnice biserov 2014Misel Andreje Urh, voditeljice Počitnic Biserov:

»Koncept Biserov je nekaj najbolj čudovitega. Ko si enkrat del Biserov te vsako leto znova vleče, da se vračaš. Dati del sebe  otrokom ali mladostnikom, z njim deliti svoje znanje, talente, veselje in energijo je najmanj, kar lahko storimo. Hvaležnost otrok in mladostnikov ob odhodu domov pa je neprecenljiva. Vsak otrok oz. mladostnik je za nas dragocen biser, katerega sprejmemo v njegovi enkratnosti.«

Nekaj misli otrok in mladostnikov iz preteklih Počitnic Biserov:

  • »Vesela sem, da sem prišla, vtisi so odlični. Tu sem prvič. Če ne bi prišla v Portorož, letos ne bi videla morja. Komaj sem čakala in odštevala dneve. Prijateljica, ki je bila na Biserih pred štirimi leti, mi je povedala, kako je. Všeč so mi tudi delavnice, ki so jih pripravili za nas, hrana je odlična, sploh je vse fino. Še vreme ni tako zelo slabo.«
  • Najbolj me vleče vzdušje. Vse je tako sproščeno in družba mi ogromno pomeni.«