Vabilo Slovenske karitas za postni čas

Post nas nagovarja k odpovedi in poglobitvi našega odnosa z Bogom ter sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je tudi za letošnji post pripravila naslednja povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa ter postni koledar za otroke.

Na Slovenski karitas vamo:

  1. Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola

Tokratna postna spodbuda 40 dni brez alkohola se bo začela na pepelnično sredo, 14. februarja in se zaključila na veliko soboto, 30. marca 2024. Odpoved je namenjena predvsem izrazu solidarnosti in sočutju z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, v prometu in zdravju. Letošnja vodilna misel je VIR VESELJA IN POVEZANOSTI. Z njo želimo poudariti številne talente in darove, ki jih ima vsak izmed nas in so vir našega veselja. Preko njih se povezujemo in preko njih spoznamo nove ljudi. Talenti in darovi (glasba, ročne in miselne spretnosti, šport, poslušanje, sočutnost  …) krepijo našo edinstvenost. Povezujejo nas z domačimi in prijatelji ter so pomembna podpora posamezniku, da se odloči za zmanjšano pitje alkohola. Za veroučence smo pripravili kazalnike s solzico, da jih odnesejo domov in starše spodbudijo k odpovedi 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo. Pripravili smo svinčnike, ki jih razdelite med bližnje sodelavce vaše župnije za spodbudo k sodelovanju v akciji 40 dni brez alkohola.

Dogodki v času akcije:
* Na prvo postno soboto, 17. 2. 2024 vabljeni v baziliko Marije Pomagaj na Brezjah tisti, ki tako ali drugače trpijo od različnih odvisnosti. Prošnje in zahvale bomo izročili Mariji pri sveti maši ob 10. uri, ki jo bo vodil upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.   
* V nedeljo, 10. 3. 2024 ob 14.30 uri bo na Sveti gori potekal Križev pot, molitev pa bomo nadaljevali s sveto mašo v baziliki Svetogorske Kraljice.

  • Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi

Z akcijo Ne pozabimo škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi (BiH, Srbija, Makedonija in Albanija). Zaradi vse dražjih življenjskih potrebščin v zadnjih dveh letih, se število družin in starejših z nizkimi dohodki, ki živijo v velikem pomanjkanju, še povečuje. Lokalne Karitas in cerkvene ustanove pomagajo lajšati te hude stiske. Z akcijo podpiramo ljudske kuhinje, pomoč s paketi hrane in higienskimi pripomočki, šolskimi potrebščinami, delovanje ambulante ter nego na domu za starejše in bolne ter z opremo in obnovo hiš najranljivejših. Naša pomoč ljudem v bližnjih državah pomaga pri preživetju in jim vliva upanje.

  • Poglobimo postni čas

V letošnjem postu smo na Slovenski karitas pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš in bogoslužij. Sedem piscev je pripravilo kratka dnevna razmišljanja, ki se jih lahko uporabi pri sveti maši kot razmišljanje po evangeliju ali za uvod oz. sklep svete maš. Lahko pa jih uporabimo tudi osebno za dnevne duhovne spodbude. Knjižici je dodan osnutek homilije za prvo postno nedeljo, ki jo je pripravil Rok Metličar, predsednik Škofijske karitas Celje, ter križev pot: Koraki s križem, ki ga je pripravil ddr. Stanko Gerjolj. Na koncu je kateheza z naslovom: Vir veselja in povezanosti, ki je še posebej priporočljiva, da jo uporabite na srečanju vaše župnijske Karitas v času posta ali na srečanjih drugih skupin odraslih ali mladih. Vabimo k molitvi ob začetku posta, ki je na zadnji strani postne knjižice in na priloženih karticah. Molitev je zapisal msgr. mag. Alojzij Cvikl, predsednik Slovenske karitas.

  • Postna plakat za otroke – Gradimo mostove med ljudmi

V sodelovanju z revijo Mavrica smo pripravili postni plakat z naslovom: Gradimo mostove med ljudmi, tudi tam, kjer jih še ni. Otroci bodo prejeli plakat na katerem je narisan most na katerem se srečujejo ljudje. Vsak dan bodo povabljeni, da vržejo kocko, ki jim bo določila katera aktivnost jih ta dan vabi k gradnji odnosov med ljudmi. Tako bodo povabljeni, da nekoga pokličejo, da nekomu pišejo, da nekoga obiščejo, da nekomu pomagajo, da nekaj lepega ustvarijo in to podarijo, da za nekoga zmolijo. Za vsako aktivnost bodo otroci lahko prisluhnili povabilu znanih oseb. Brezplačni plakati za otroke, veroučence, so še na voljo in jih lahko naročite na [email protected]

Vsa gradiva so v elektronski obliki na voljo tudi na www.karitas.si/post.

Če potrebujete dodatna gradiva, se obrnite na 01/300 59 60 ali na [email protected].