Vabilo na virtualno okroglo mizo in k ogledu dokumentarnega filma »Igra pred obzidjem Evrope«, 18. 5. 2021

Slovenska karitas vas skupaj z Radiotelevizija Slovenija vabi na virtualno okroglo mizo na kateri bomo spregovorili o izzivih s katerimi se soočajo migranti predvsem na Balkanski migrantski poti, o tem kako se velikokrat znajdejo v nečloveških razmerah, brez dostopa do osnovnih dobrin in v nevarnosti za življenje. Skozi prizmo človekovih pravic in ohranjanja dostojanstva vsakega človeka bomo pogledali na možne rešitve tega problema, predvsem na ravni EU. Hkrati pa bomo tudi širše spregovorili o problematiki, od vzrokov za migracije, ki silijo ljudi da odidejo na dolgo in tvegano pot, do prispevka migrantov k razvoju držav, kamor se priselijo in pomenu ter nujnosti sprejemanja migrantov v našo demagrafsko izčrpano družbo.

Okrogla miza bo potekala v torek, 18.5.2021, od 11:00 do 12:30 ure. Neposreden prenos dogodka si boste lahko ogledali na spletni strani www.rtvslo.si.

Spodbudo za dogodek smo črpali iz življenjskih zgodb migrantov, ki so v Bosni in Hercegovini že več mesecev, leto ali dlje in tam živijo v človeka nedostojnih razmerah, brez dostojnega bivališča, hrane, higienskih razmer, otroci (pogosto) brez šolanja … Ob mnogih neuspelih poskusih, da bi prestopili vrata EU, so na poti včasih oropani vsega, predvsem pa dostojanstva in izčrpavajo svoje življenjske moči in potencial.

Nekaj njihovih zgodb je v BiH in na Hrvaškem ujela v objektiv Vanja Kovač, novinarka RTV SLO.  Iz njih je nastal 54-minutnem dokumentarni filmu »IGRA PRED OBZIDJEM EVROPE«, ki bo na sporedu v torek 18.5.2021 ob 20.55 uri na prvem programu TV SLO. Vljudno VABLJENI K OGLEDU, da prisluhnemo njihovim zgodbam. Vsak ima svojo. Tako jih bomo lahko bolje razumeli in jih lažje sprejemali v svojo okolico. Spodbuja nas tudi papež Frančišek: »Zaprtost ni rešitev. Edina pot rešitve je pot solidarnosti. Solidarnost z migrantom, solidarnost s tujcem…« Po premieri si bo možno ogledati film TUKAJ.

Ob tem tudi Slovenska karitas vabi k večji solidarnosti z migranti, ki živijo v nedostojnih pogojih v Bosni in Hercegovini, katerim pomagamo v sodelovanju s Caritas BiH, ki jim nudi pakete s hrano, oblekami, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomoč. Darove zbiramo na TRRSlovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Migranti BIH, Sklic: SI00 625. HVALA!

Okrogla miza in priprava dokumentarnega filma sta del projekta z naslovom »Igra«, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021. Več o projektu na tej strani.

Na okrogli mizi, ki jo bodo bo povezoval Alen Salihović,  novinar Radia Ognjišče, bodo sodelovali:

  • dr. Klemen Grošelj, poslanec Evropskega parlamenta,
  • ga. Vanja Kovač, novinarka RTV SLO, avtorica filma »Igra pred obzidjem Evrope«,
  • g. Karel Bolčina,župnik v Štandrežu pri Gorici v Italiji, dejaven v pomoči migrantom,
  • g. Blaž Kovač, Amnesty International Slovenija,
  • Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas.

Preko video sporočil bodo sodelovali: 

  • g. Peter Svetina, Varuh človekovih pravic,
  • ga. Dijana Muzička, koordinatorica pomoči  migrantom, Caritas Bosne in Hercegovine,
  • migrant iz Afganistana, ki poskuša prestopiti prag EU.

V primeru, da bi se želeli udeležiti dogodka, posneti prispevek , nam sporočite to v naprej na [email protected] ali 031 344 481. Lahko pa pošljete vprašanje preko  SMS sporočila na 041 485 844 v času samega dogodka, če si boste okroglo mizo preko spleta.  

Vljudno vabljeni!

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas