VABILO na dobrodelno projekcijo filma Mr. Jones o gladomoru nad Ukrajinci – danes ob 12.00 in 19.00 v Kinu Komuna

Vljudno vas vabimo na dobrodelno projekcijo filma Mr. Jones poljske režiserke Agnieszke Holland, ki bo v torek, 22. marca 2022, ob 12.00 in 19.00 v kinu Komuna v Ljubljani.

Ogled filma je za gledalce brezplačen. Ob tej priložnosti bo v sodelovanju Veleposlaništva Republike Poljske v Sloveniji, ki organizira ta dogodek, s Slovensko karitas potekalo zbiranje prostovoljnih prispevkov. Celoten izkupiček bo namenjen humanitarni  pomoči prizadetemu civilnemu prebivalstvu v Ukrajini, ki jo je napadla Rusija. 

Vojna namreč poteka na več frontah, tudi informacijski, s širjenjem lažnih novic, dezinformacij, manipulacij in sovražnega govora. To raven odlično prikazuje film Mr. Jones, ki se prek  zgodovinskih dogodkov dotika najbolj aktualnih tem.

Tema filma sta resnica in prizadevanje, da bi jo dosegli. Dandanes potekajo ideološki boji za resnico in tu ni različic. Resnica je ena. Mr. Jones govori prav o tem. In o svobodi govora, ko jo svet okoli nas dosledno zavrača. Sporočilo filma pripomore razumeti dolgo zgodovino medijskega brisanja posledic, ki jih povzroča brutalen teror. Danes smo preplavljeni z informacijami, ki prihajajo iz različnih virov, vendar sta ob tem potrebna previdnost ter zavedanje, da ni vse, kar vidimo in beremo, dejstvo. Zaradi hitrih sprememb pa informacijam manjka kustos – nekdo, ki nas vodi skozi goščavo podatkov. V časih, ki jih prikazuje film Mr. Jones, informacije niso bile tako dostopne tako kot danes, a je tudi takrat bilo težko ločiti resnico od fikcije. Film Mr. Jones je posnet po resničnih dogodkih, ki so se zgodili pred devetdesetimi leti (1932–33). Pripoveduje o do sedaj zamolčani življenjski zgodbi novinarja Garetha Jonesa, ki je odkrival srhljivo resnico o gladomoru nad Ukrajinci – načrtnem množičnem izstradanju ljudstva, ki je terjal več milijonov žrtev. Igrani film je pretresljiva zgodba o hudodelstvih tirana, kakršen je bil Stalin, in njegovih lakajih – novinarjih brez hrbtenice, medijskih ovaduhih in provokatorjih – Stalinovih oboževalcih ter podpornikih mednarodne mreže komunistov.

Projekcijo filma pripravlja Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani v sodelovanju z družbo Kolosej, distributerjem Westendfilms, podjetjem za distribucijo, produkcijo, intelektualno lastnino, trgovino Fivia in prevajalsko agencijo Razplet ter v humanitarnem delu s Slovensko karitas.

Lepo vabljeni k ogledu filma in prispevkom za pomoč Ukrajini!

Svoj dar lahko prispevate tudi na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.