Slovenska karitas za pomoč prebivalstvu v Ukrajini odposlala šesto pošiljko materialne pomoči in 1,2 milijona evrov zbranih denarnih sredstev

Slovenska karitas je do danes zbrala 1,2 mio EUR darov posameznikov in podjetij ter večino že posredovala za pomoč Karitas Ukrajine v koordinaciji mednarodne Karitas. Pomoč Karitas Ukrajine je do sedaj dosegla 250.000 prebivalcev na najbolj prizadetih območjih Ukrajine ter v begunskih centrih v zahodni Ukrajini. Danes, 23. marca 2022, je na pot odšla tudi šesta pošiljka zbrane materialne humanitarne pomoči Slovenske karitas neposredno v Ukrajino. Skupaj s to pošiljko je bilo do sedaj odposlano s strani Slovenke karitas 187 palet oziroma zbranih 77 ton pomoči v vrednosti preko 330.000 evrov. Jutri gre na pot že sedma pošiljka materialne pomoči, v kateri bo tudi donacija zdravil podjetja Krka d.d. v vrednosti 100.000 evrov. Materialno pomoč so prispevali posamezniki v centrih Karitas, številne ustanove, šole in preko 40 podjetij. Dodatno je 200.000 EUR v humanitarni apel mednarodne Karitas za pomoč Ukrajini prispevala tudi Republika Slovenija.

Zbiranje materialne pomoči in donacij se nadaljuje, saj so potrebe za pomoč vse večje. Svoj dar lahko prispevate na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.  Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919. Iskrena HVALA!

Slovenska karitas ob pošiljanju materialne pomoči sodeluje tudi z Zdravniško zbornico Slovenije ter nevladnima organizacijama Državljani sveta in ADRA Slovenija, ki s svojimi zbranimi sredstvi kupujejo sanitetni in medicinski material in začetnio mleko za otroke in jih dodajajo pošiljkam Slovenske karitas. Do sedaj je bilo poslanega 15 palet materiala, kot so povoji, razkužila, zaščitni opremi ter nazadnje tudi zdravila in celo kirurška ter zobozdravstvena oprema, ki ga 9 bolnicam v Ukrajini posreduje Karitas v Ukrajini.

Prof. Dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je na skupni novinarski konferenci o tem sodelovanju dejala: »Z velikim veseljem spremljamo nov tovornjak na poti v Ukrajino. Ker je na njem tudi material, ki je v ponedeljek prispel na Zdravniško zbornico in bo že jutri v Ukrajini je to gotovo znak odlične in učinkovite logistike Karitas, ki jo moramo pohvalit in se zanjo zahvalit. Pobuda za zbiranje pomoči za Ukrajino je nastala spontano, ideje so ob začetku vojne kar deževale in nekako smo se optimistično odločili, da bomo izpolnili vse. Skupaj smo zbrali več kot deset palet medicinskega materiala. Govorimo tako o povojih, razkužilih, zaščitni opremi ter nazadnje tudi zdravila in celo kirurška ter zobozdravstvena oprema.  Tukaj bi pohvalila Karitas, da poleg logistike zagotavlja tudi dobre povratne informacije in fotografije, kje je pomoč pristala, kar se mi zdi pomembno sporočilo za donatorje. Danes lahko povem, da se bo ostali donirani opremi pridružili tudi ultrazvok. Ob tem smo zbirali denar za dva namena – za medicinsko opremo in mleko v prahu za otroke. Preko Ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta kolega zobozdravnika Jureta Poglajna je bilo zbrano 35 tisoč evrov, do včeraj natančno 29.120 za sanitetni material in 6.339 za mleko v prahu

Katja Kotnik, predsednica društva ADRA Slovenija, pa je povedala: »ADRA v svojem bistvu stremi k partnerskem sodelovanju za učinkovito in kvalitetno doseganje svojih ciljev. Za ta namen se globalno in lokalno povezujemo z javnim, nevladnim in poslovnim sektorjem. Iz tega razloga smo se pridružili tudi iniciativi Zdravniške zbornice pri zbiranju sanitetnih in medicinskih pripomočkov namenjenih neposredno za v Ukrajino in teren. Ustaljene in učinkovite prevoze v Ukrajino omogoča Karitas Slovenija zato z njimi skupaj pošiljamo materialne donacije iz tega področja na teren.«

Pošiljke Slovenske karitas v Ukrajino običajno vsebujejo tudi hrano, higienske pripomočke, spalke, vodo. Na humanitarni poziv Slovenske karitas se je odzvala tudi Tovarna zdravil Krka, d. d., Novo mesto. Tako je v imenu skupine Krka za Ukrajino že drugič donirala zdravila v vrednosti 100.000,00 EUR. Prva pošiljka je bila v Ukrajino dostavljena v začetku marca, druga pa bo odpremljena jutri. Skupaj je Krka za Ukrajino namenila za 200.000 EUR prepotrebnih farmacevtskih izdelkov. Kot pravijo v Krki, je skrb za sočloveka vtkana v njihov vsakdanjik, svojo odgovornost do širše družbene skupnosti potrjujejo tudi s humanitarnimi donacijami in človekoljubno pomočjo. Poleg njih je je svojo družbeno odgovornost s pomočjo Ukrajini izrazilo preko 40 slovenskih podjetij, tako z materialno kot finančno pomočjo.

Vsa materialna pomoč, ki jo Slovenska karitas pošlje v sodelovanju s Karitas v Ukrajini, v dveh dnevih ko je odposlana iz Slovenije, pride na najbolj prizadeta območja kot v  Kijevu, Harkov, Dnipro, Vinico, Jablanico do bolnic in civilnega prebivalstva, kateremu sedaj manjka predvsem hrane. Mnoge trgovine v Ukrajini na obleganih območjih so namreč popolnoma izpraznjene, mnogo ljudi, tudi otrok, je po več dni brez vsake hrane. Na najbolj ogrožena območja to razvažajo predvsem pogumni duhovniki ali pa z vlaki, kjer pomoč naprej delijo sodelavci lokalnih Karitas v posameznem kraju. Vsakič tvegajo svojo glavo, da bi pomoč prišla čim dlje med ruševine.

Karitas v Ukrajini, ki od vsega začetka pomaga z vojno prizadetemu prebivalstvu s pomočjo 2.000 zaposlenih in prostovoljcev je do sedaj s pomočjo dosegla 250.000 prebivalcev na najbolj prizadetih območjih Ukrajine ter v begunskih centrih v zahodni Ukrajini. Številka ljudi, ki so dnevno deležni pomoči Karitas v Ukrajini, se je sedaj povzpela že na 30.000 oseb. Življenjsko pomembno pomoč zagotavljajo zlasti ženskam in otrokom, tudi v več 10 centrih Karitas po celotni Ukrajini. Njim in ljudem, ki so na poti na varna območja, pomagajo z osnovnimi informacijami, s paketi s hrano, higienskimi pripomočki, spalkami, toplimi obroki in čajem. Zaposleni in prostovoljci Karitas v Ukrajini zagotavljajo tudi varen prevoz za razseljene družine, da lahko pridejo do svojih bližnjih ali pa na varna območja, predvsem v zbirne centre in župnije na zahod Ukrajine, kjer je Karitas zagotovila namestitev za več kot 60.000 notranje razseljenih ljudi. Pomemben del pomoči Karitas Ukrajina je tudi psihosocialna pomoč s pomočjo usposobljenega kadra in mladih prostovoljcev tako za odrasle kot za otroke. Slednjim nudijo varne mesta, kjer so deležni različnih aktivnosti, da vsaj malo pozabijo na vse travme, ki jih doživljajo v teh dneh vojne.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. 


Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Iskrena hvala vsakemu za vsak dar in izraženo solidarnost.

Prosimo vas za objavo. Lep pozdrav,

Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenska karitas  

Več informacij za medije: [email protected] , 031 344 481