V tem tednu Karitas v kampu Petionville Club oskrbela 50.000 ljudi

Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na Haitiju:TRR: 02140–0015556761, namen: Haiti in sklic: 8400. Do danes se je na računu zbralo 105.343,00 EUR. Slovenska karitas se zahvaljuje vsem darovalcem. Slovenska Karitas se zahvaljuje vsem darovalcem. Zahvala gre tudi vsem župnijam, Pošti Slovenije in Banki Celje, kjer so na voljo položnice. Njihova podpora pri distribuciji in podpora tiskarne KRO je omogočila, da dosedanji stroški akcije za tisk položnic, kuverte in poštnino znašajo samo 983 EUR.

Karitas Haiti in ameriška Karitas nadaljujeta razdeljevanje pomoči v enem izmed večjih taborišč Petionville Club v  Port-au-Princu. V tem tednu bodo 50.000 osebam dostavili 100 ton hrane. V tej pomoči so tudi že do sedaj nakazana sredstva, zbrana na Slovenski Karitas.

Članice mreže Caritas Internationalis še naprej pomagajo z medicinskimi ekipami in hrano tudi na drugih območjih v okolici glavnega mesta in v bližnjem mestu Leogane. V prvih dveh tednih je Karitas v glavnem mestu in okolici oskrbela 25.000 najbolj prizadetih preživelih. Že pred nesrečo je bila infrastruktura na Haitiju zelo slaba. Zaloge, ki jih je imela v času potresa na voljo Karitas Haiti, so omogočile odziv v nekaj urah. Dodatno je prispela še pomoč preko poškodovanega pristanišča in 40 tovornjakov pomoči iz Dominikanske Republike.  

Karitas je morala poskrbeti tudi za varnost, tako za osebje, kot tudi za prejemnike pomoči, še posebej pa za tiste, ki so v večjih kampih. Na razdelilnih mestih  je velika skrb namenjena najbolj prizadetim, starejšim in ranjenim. Da bi zagotovili red in varnost, je Karitas kamp Petionville Club razdelila na barvne kvadrante. Razdeljevanje pomoči tako poteka po kvadrantih. Da bi se izognili nevarnosti zmede in nemirov, je po besedah sodelavcev Karitas, ob razdeljevanju pomoči upravičencem zelo pomembna komunikacija in stalno razlaganje, kaj se dogaja, kaj bodo prejeli in kdaj.  Tovrstna prizadevanja že rojevajo sadove, saj so ljudje v čakalnih vrstah spoštljivi drug do drugega in so v pomoč humanitarnim delavcem in prostovoljcem.

Kot so zapisali na Caritas Internationalis, je pot do rešitve še dolga, vendar tudi pomoč Karitas je pomemben kamen v mozaiku zelo velikih potreb prebivalcev Haitija.

Slovenska Karitas