Tesnoba v času korone

Tesnoba je povsem običajno in za preživetje potrebno čustvo, ki ga doživljamo vsi ljudje. Nekatere znake tesnobe doživljamo v mnogih situacijah v vsakdanjem življenju.

Čustva so del naše opreme za preživetje in vsako čustvo ima svojo funkcijo. Tesnoba (anksioznost ali bojazen) je eno izmed čustev, ki ga v zadnjem času pogosto opazim pri naših uporabnikih. Tesnoba sodi med neprijetna čustva, kakršna so tudi jeza, strah, gnus in zavist. Prijetna čustva povečujejo kvaliteto našega življenja, medtem ko nam neprijetna čustva omogočajo preživetje in nas ščitijo pred nevarnostmi.

Tesnoba je povsem običajno in za preživetje potrebno čustvo, ki ga doživljamo vsi ljudje. Nekatere znake tesnobe doživljamo v mnogih situacijah v vsakdanjem življenju. Normalno je, da pred izpitom, sestankom, nastopom čutimo določeno napetost. Problematična pa tesnoba postane, kadar je tako intenzivna, da nas začne ovirati pri vsakdanjih aktivnostih. Tesnobo doživljamo na različnih nivojih: na telesnem, čustvenem in miselnem. Na telesnem nivoju aktivira naše telo za beg ali boj. Na čustvenem nivoju ljudje doživljamo tesnobo kot strah, napetost, zaskrbljenost, vznemirjenost, nervoznost. Na miselnem področju pa opazimo samo nevarne vidike določene situacije, ne moremo se skoncentrirati, smo nemirni. Zaradi neprijetnega občutka, ki ga doživljamo ob tesnobi, se situacijam, v katerih smo jo doživeli, izogibamo in iz njih pobegnemo.

Izredne razmere epidemije ustvarjajo med ljudmi občutek nevarnosti, ogroženosti, lahko celo panike. Negotova situacija je stresno stanje, na katerega se različno odzivamo. Nekateri občutijo strah, tesnobo, žalost. Čutijo, da so napeti, razdražljivi, prestrašeni ali jezni. Nekatere stiska ali tišči v prsih, srce jim pospešeno bije, plitvo dihajo, imajo glavobol in moten spanec. Spet druge obdajajo občutki nemoči, strahu, nezadovoljstva ali samo skrbi, kako bodo to premagali.

Gospod, ki se je lansko leto zaradi koronavirusa izgubil službo, ima velike težave z glavoboli in neprespanimi nočmi. Ko se pogovarjava, v vsaki stvari vidi samo slabo in negativno. Njegovo doživljanje sveta, družine, prijateljev je zelo negativno in pesimistično, zato so se ga le-ti začeli izogibati. Zelo je razdražljiv in hitro se razburi. Kot vulkan bruha pripombe na vse. Pove, da se počuti, kot drugi hočejo, in je jezen na ves svet. Zjutraj se težko spravi v pogon. Pritožuje se čez nepravičen vrstni red pred trgovino, nerga čez trgovko, ki ga ni dovolj prijazno pozdravila. Vse ga nervira in utesnjuje. Nima obstanka in pravega miru. Ob vsem tem pa se počuti strašno nemočnega.

Hudo je, saj se s tesnobo ne zna spopasti. Postala je del njegovega vsakdana ter je začela obvladovati celotno njegovo življenje. Zaradi tega je ogrožena tudi celotna njegova funkcionalnost, še posebej ko se pojavljajo ponavljajoči se občutki nemoči, ki jih ne zmore obvladovati. Začne se vrteti v neobvladljivem, začaranem krogu. Težko je tudi tistim, ki so negativno naravnani ter v vsem iščejo in vidijo samo negativne in slabe strani. Vse to še dodatno povzroča občutke ogroženosti in strahu.

Kako se bomo odzvali, določajo različni dejavniki: na primer telesno zdravje posameznika, podpora in odnosi z bližnjimi, finančna varnost, starost, izkušnje … Večjo stisko bodo doživljali ljudje, ki že imajo težave z duševnim zdravjem in svet na splošno doživljajo kot ogrožajoč, nevaren, nepravičen.

Soočanje s stisko je težko, zato oseba potrebuje veliko poguma in zaupanja, da lahko govori o stvareh, ki jih doživlja. Posameznik je lahko brez energije, brez volje, ni več tako odprt, se izogiba družbi, zapira vase.

Gospa, ki jo poznam že nekaj let, ima velike težave z zaupanjem. V zadnjem letu se še stopnjujejo. Misli, da vsi delajo proti njej. Strah jo je iti iz hiše. Pove, da v okolici nikogar več ne pozna. Boji se, da jo bodo sosedje ocenjevali, da se bodo obregnili ob njen videz. Strah jo je, da se bo pred njimi osmešila, da se ji bodo vsi smejali ali jo imeli za neumno. Pretirano skrb ji povzročajo odnosi v službi, skrbi jo zdravje. Strah jo je, če bo zaradi korone zbolela. Kaj bodo rekli sosedje? Kako bo preživela, če bo v karanteni? Vse te misli jo zelo izčrpavajo in utrujajo. Iz situacije ne vidi izhoda. Pri pogovoru je razdražljiva in zelo negativna.

Ker je zelo nezaupljiva, težko naveže stik z ljudmi. Zapira se med štiri stene in se utaplja v strahu in tesnobi. Težko razume, da mora ven v naravo. Da bi ji koristilo tudi branje, zanimive, njej všečne knjige. Lahko se tudi ponovno začne ukvarjati s športom, začne poslušati glasbo, ki jo pomirja. Počne naj nekaj, s čimer si bo preusmerila negativne misli in kar jo bo navdalo s pozitivizmom in jo motiviralo da bo iskala izhod iz labirinta nemoči.

Piše: Alenka Petek
Žarek dobrote, maj 2021
Foto: Pixabay