TEDEN KARITAS (26.11. do 2.12.2007)

Tedna Karitas tokrat že drugič nosi naslov: Ali me imaš rad?  S tem vprašanjem letos nagovarjamo k solidarnosti z možem in ženo, očetom in materjo, ki sta temelj družine. Njuno stisko srečamo na vsakem koraku; pa naj gre za brezposelnost, duševne stiske, odvisnost ali nasilje v družini ter težave v njunih odnosih ali vzgojne probleme. Mnogokrat pa zaznavamo tudi pravo revščino s pomanjkanjem osnovnih dobrin za dostojno življenje.

Srečna družina je tako pri mladih in starejših visoko na lestvici vrednot v naši družbi. Dajmo ji možnost da ohrani mesto, ki ji gre, še posebno tistim, ki so v hudih v stiski, da bodo tako lažje poskrbele za dobre medsebojne odnose in sožitje generacij ter za zdrav in celostni razvoj in vzgojo otrok.

Vrh tedna Karitas predstavlja romanje prostovoljcev Karitas na Ponikvo in dobrodelni koncert Klic dobrote. Sočasno pa poteka veliko prireditev na lokalnem nivoju.

Klic dobrote 2007 – dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

Slovenska karitas skupaj z RTV Slovenija prireja 17. tradicionalni dobrodelni koncert KLIC DOBROTE, ki bo v sredo, 28.11. 2007 v dvorani Golovec v Celju.  Prvi Klic dobrote je nastal kot odgovor na velike poplave na območju Celja v letu 1990. Pod organizacijsko taktirko Francija Trstenjaka in ob neposrednem prenosu je kmalu postal vse slovenska priredite , ki pa ima vsako leto pozornost usmerjeno predvsem na družine v stiski. 

Prireditev v dvorano vsako leto privabi tri tisoč obiskovalcev, ki z nakupom vstopnic pomagajo Slovenski karitas zbrati potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Gledalci lahko ob neposrednem prenosu TV Slovenija spremljajo koncert in se prek telefonov aktivno vključijo v akcijo z darovanjem sredstev. V lanskem letu se je na dan koncerta zbralo 39 mio Sit. Sredstva Klica dobrote, ki se, poleg koncerta, do konca leta zbirajo v tudi v drugih spremljajočih akcijah, predstavljajo velik del pomoči, ki jo je lani Karitas razdelila več kot 8000 družinam po vsej Sloveniji.

Na letošnji prireditev bo preko 200 nastopajočih,  glasbenikov, pevcev, plesalcev in umetnikov, ki bodo s svojim nastopom nagovorili slovensko javnost in jo povabili k dobroti srca in k pomoči družinam v stiski.

 

Nastopili bodo:

Kitarski orkester Glasbene šole ‘Risto Savin ’ Žalec

|Mladi Dolenjci |Damjana Golavšek |Majda

in Marjan Petan |Skupina Sled |Družinski trio

Pogladič |Ansambel Dori |Družinsko gledališče

Kolenc |Marjan Zgonc s Saro Briški |Dekliška

vokalna skupina Flora |Hana in Boris Kopitar |

Andres Valdes |Oktet Deseti brat |Otroški pevski

zbor Cicido Glasbene šole Zagorje |Alexia Bizjak |

Ansambel Juhej |Igor in zlati zvoki |Damijan

in Barbara Kolarič |Komorni zbor Limbar

Koncert bosta povezovala Bernarda Žarn in Marjan Bunič. Režiser prireditve pa bo Dušan Hren.

Srečanje prostovoljcev Karitas na Ponikvi

Sreda, 28.11.2007

Ob Tednu Karitas je že tradicionalno srečanje prostovoljcev iz vse Slovenije, tudi letos bo to na Ponikvi, v rojstnem kraju Antona Martina Slomška. Vsako leto se na tem srečanju zbere od 1500 do 2000 sodelavcev Karitas.

Zbiranje se bo začelo ob 10.00; ob 11.00 bo slovesna maša, kjer bo vse navzoče letos prvič nagovoril novi predsednik Slovenske karitas in murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek. Pomembni del srečanja je druženje po maši, kjer se s svojo gostoljubnostjo, leto za letom, izkaže domača župnija. Tudi popoldanski čas je namenjen druženju in izmenjavi izkušenj, ki se zaključi ob 16.00 z obiskom »generalke« Klica dobrote v dvorani Golovec.

Vsakoletno srečanje je za  prostovoljcev Karitas zelo pomembno, saj gradi in utrjuje pripadnost 5870 rednih prostovoljcev v več kot 440 župnijskih, dekanijskih in območnih Karitas, ki vsako leto opravijo v povprečju 150.000 ur prostovoljnega dela. Pridružuje pa se jim še enkrat toliko občasnih prostovoljcev, ki sodelujejo nekajkrat na leto v različnih programih pomoči.

Nekaj splošnih podatkov o mreži Karitas

Pomoč Karitas v Sloveniji v najrazličnejših oblikah letno prejme več kot 70.000 oseb. Največji del pomoči je namenjen družinam in starejšim, sledijo otroci in ženske v stiski ter nato brezdomci in zasvojeni. Manjši del pa predstavljajo posebni programi pomoči migrantom, žrtvam trgovine z belim blagom ter pomoči drugim obrobnim skupinam.

Na letni ravni Karitas na vseh nivoji razdeli za več ko 4 mio EUR pomoči. Po oceni je bilo dodatno razdeljenih še za več kot 1 mio EUR v obliki hrane iz intervencijskih zalog EU in v obliki rabljenega materiala. Večina pomoči je namenjena družinam, otrokom in starejšim. Največji del denarnih sredstev Karitas zbere v župnijah, neposredno od darovalcev (58%), približno 19% na razpisih ministrstev in občin ter 23% procentov na razpisu Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij.

Pomoč Karitas je v letu 2006 po vsej Sloveniji in na vseh nivojih prejelo 8.188 družin, 2.725 posameznikov, 10.371 otrok, 28.591 starejših, 994 brezdomcev, 610 migrantov, 363 odvisnikov v okviru komun Skupnosti Srečanje in v sprejemnih centrih, 164 žensk in otrok v petih materinskih domovih in eni varni hiši za ženske v stiski. Dodatno je v sklopu interv. zalog EU pomoč prejelo še 47.557 posameznikov.

 

Alojzij Štefan

                                                                                              generalni tajnik Slovenske Karitas