Teden Karitas (pon. 27. 11. – ned. 3. 12. 2017) in dobrodelni koncert Klic dobrote 2017 (sre 29.11.2017)

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 27. 11. do nedelje, 3. 12. 2017 z geslom »Kje sem doma?«. Geslo Tedna Karitas spodbuja k razmisleku o domu. Kjer je naše srce, tam se počutimo doma. Kjer so ljudje, ki nas imajo radi, tam je naš dom.

Mnoge družine v Sloveniji so kljub manjši brezposelnosti in pozitivnim statističnim kazalcem še vedno v velikih stiskah, še posebej tiste, kjer je zaposlen eden od staršev z nizko plačo ali v družinah, kjer starši prejemajo minimalno ali neredno plačo ter živijo v podnajemniških stanovanjih. Kljub delu in trudu ne morejo preživeti sebe in svojih otrok. Posledično so dolgoletnim stiskam pridružene bolezni, različne duševne motnje in zadolženost. Karitas preko svoje mreže pomaga več kot 95.000 ljudem v stiski, med njimi preko 20.000 družinam.

Ob vsej materialni pomoči je izredno pomembna tudi človeška bližina 10.800 prostovoljcev, ki v lokalnem okolju stojijo ob strani družinam in posameznikom, ki so v težavah. Številna gospodinjstva, v lanskem letu skoraj 5.000, so vključena tudi v svetovanja strokovnih delavcev v svetovalnicah Karitas. Družinam, ki so kakorkoli ranjene, zaradi revščine, izključenosti, bolezni in drugih težav želimo na Karitas pomagati, da bodo kljub negotovosti, začutile dom in varnost ter našle moči za možne rešitve njihovih stisk.

Slovenska karitas skupaj z RTV Slovenija prireja 27. tradicionalni dobrodelni koncert KLIC DOBROTE, ki bo v sredo, 29. novembra 2017 ob 20.00 v Dvorani Golovec v Celju. Koncert bodo prenašali  TV Slovenija 1, Radio Slovenija I. program in Radio Ognjišče.

Prireditev v dvorano vsako leto privabi številne obiskovalce, ki skupaj z gledalci in poslušalci pomagajo Karitas zbrati nujno potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Nastopajoči glasbeniki, pevci, plesalci in drugi umetniki bodo tudi letos s svojim prostovoljnim nastopom nagovorili slovensko javnost. Trkali bodo na dobroto src in pozivali k pomoči družinam v stiski. V času koncerta se lahko gledalci ob neposrednem televizijskem in radijskem prenosu s telefonskim darovanjem aktivno vključijo v akcijo.

V letu 2016 se je do konca koncerta za družine v stiski zbralo 134.903,00 EUR. Z zbranimi sredstvi na koncertu in v spremljajočih akcijah Klica dobrote preko škofijskih karitas v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu in Murski Soboti pomagamo družinam v stiski pri plačilu najnujnejših položnic in pri večjih stiskah. Z zbranimi sredstvi dopolnjujemo tudi materialno pomoč v hrani in higienskih pripomočkih na 457 župnijskih Karitas, ki jo prejema več kot 20.000 družin po vsej Sloveniji. Družine so v letošnjem letu prejele že preko 2.000 ton hrane.

Teden Karitas svoje srce odpira na župnijskih Karitas z zaključkom v Nedeljo Karitas, 3. 12. 2017. V Tednu Karitas bodo župnijske Karitas pripravile številne dogodke (več: https://www.karitas.si/klic-dobrote-in-teden-karitas-2017/ )

   Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske Karitas

Za več informacij se prosimo obrnite na: Sašo Eržen, [email protected], 01 300 59 67/60 ali na 031 832 920