Teden Karitas 2012 – VESELJE V SOŽITJU

26. november – 2. december 2012

Večji dogodki na vseslovenski ravni v Tednu Karitas:

Sreda, 28. 11.: Romanje prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo

Ob 11.00 molitev in ob 12.00 sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek. Prosimo župnike in tajnike župnijskih karitas, da organizirajo avtobusne prevoze za romarje na Ponikvo.

V okviru romanja bo za vse romanje organizirano skupno kosilo ob 14.00 uri v dvorani Celjskega sejma v Celju (nasproti dvorane Golovec). Škofijska karitas Celje, župnija Ponikva in okoliške župnijske Karitas bodo organizirale pogostitev.

Sreda, 28. 11.: 22. Dobrodelni koncert Klic dobrote

Ob 16.00 bo javna generalka na katero so povabljeni vsi romarji na Ponikvo. Za prostovoljce Karitas obisk generalke brezplačen.

Ob 19.55 koncert z neposrednim TV prenosom na I. programu TV Slovenija, Radia Slovenija in Radia Ognjišče. V času koncerta in tudi še cel december bomo zbirali sredstva za pomoč družinam v stiski. Vstopnice za večerni koncert (cena 10 €) bodo na voljo na škofijskih in na Slovenski Karitas ter v Celju v knjigarni Mohorjeve družbe 14 dni pred koncertom.

Nedelja, 2. 12.: Nedelja Karitas

Teden Karitas, v katerem bo še mnogo drugih prireditev po župnijah ali na škofijski ravni,  bomo zaključili z nedeljo Karitas, ki naj bo znamenje naše trdne povezanosti s Kristusovo Cerkvijo v občestvih v katerih delujemo in pričevanje, da zaupamo v Božjo ljubezen in dobrotljivo usmiljenje, ki nas napolnjuje z neuničljivim upanjem, mladostno zagnanostjo in medsebojno solidarnostjo, tako ob skupnem oltarju,  kot tudi v našem vsakdanjem življenju.

 

Veselje v sožitju, toda ne pretesno
Da »v sožitju – skupaj ste bili rojeni in za vselej boste ostali skupaj« – pravi pesnik Kahil Gibran. Isti pesnik pravi:

Ljubite drug drugega, toda iz ljubezni

ne delajte spon.

Pojte in plešite skupaj in veselite se, toda

vsak naj ostane sam.

Podarite si srca, toda ne izročite jih

drug drugemu v posest.

In bodite skupaj, pa ne pretesno, kajti

vsak sebi stoje stebri v svetišču.

 

Smo v božjem svetišču kot močni posamezniki, ker to zahteva današnji čas od nas. Toda zaznamovani smo z rodbinskimi, nacionalnimi, verskimi koreninami, da spadamo skupaj.

Uporabil bom težke besede – Stvarnik nas je postavil v skupno svetišče, kjer se moramo učiti umetnosti sožitja in umetnosti ostati vsak sam. Če pretesno stopimo skupaj, se lahko gremo posestništvo, delamo pretežke zaveze… Če se družimo v varni razdalji ni čutiti empatije, pripadnosti, varnosti, domačnosti med nami.

Veselje v sožitju, toda ne pretesno – to je naša popotnica, ki nas vabi, da se vsak po svoje pripravlja na teden Karitas in to z namenom, da bi ljubili drug drugega in iz ljubezni ne delali spon.

Želim, da bi nas besede ne pretesno ne zavedle, da se ne bi trudili v sožitju s svojimi bližnjimi, s sodelavci Karitas, z našimi prosilci pomoči in še s kom. Brez nenehnega vsakodnevnega truda ne gre, kajti sožitje je nekaj živega, vsakdanjega, božjega, le mi ubogi posamezniki ga hote ali nehote dajemo v spone ali varno razdaljo.

»V našem sožitju mora biti dovolj prostora, da med nami zaplešejo vetrovi neba.« Gibranova misel zame pomeni, da v sožitju ne glede s kom se ga gremo, mora biti prostor za Boga, ki kot sveži veter uravnava naše sožitje.

Imre Jerebic,
generalni tajnik Slovenske karitas