Stopimo skupaj za Ukrajino, dobrodelni koncert na RTV Slovenija

RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Slovensko karitas pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelna sredstva se bodo zbirala na dan koncerta, 8. marca, in dan pozneje, 9. marca.

Začetek vojne v Ukrajini je pretresel ves svet in brezkompromisno posegel v življenja milijonov. Vsako vojno spremlja nepopisna humanitarna kriza, ki jo lahko omili le medčloveška solidarnost in darežljivost. RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom v torek, 8. marca, od 20.10 do 21.50 pripravlja dobrodelni koncert Stopimo skupaj za Ukrajino, s katerim se bo zbirala pomoč za begunce iz te države.

Dobrodelni koncert RTV Slovenija bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvem programu Televizije Slovenija, prvem programu Radia Slovenija, na Radiu Koper-Capodistria, Radiu Maribor in na spletnem mestu rtvslo.si.

Sredstva za pomoč beguncem iz Ukrajine bo mogoče darovati na dan koncerta, 8. marca, in dan pozneje, 9. marca. O vseh možnih načinih darovanja bomo javnost obveščali še v dneh pred dogodkom.

Simfonični orkester RTV Slovenija bo v sodelovanju s slovenskimi glasbenimi ustvarjalci v studiu 1 Televizije Slovenija poskrbel za izjemen glasbeni večer. V oddajo se bodo oglašali naši dopisniki iz Ukrajine in njenih obmejnih držav, kamor se je že zateklo na tisoče beguncev. Priča bomo zgodbam o obupu in upanju, strahu in neizmerni srčnosti ter solidarnosti, h kateri bodo nedvomno pripomogli tudi gledalci, poslušalci in uporabniki RTV Slovenija s prostovoljnimi prispevki. Koncert bosta povezovala priljubljena voditelja Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.

Po besedah Igorja E. Berganta živi v Sloveniji veliko solidarnih ljudi, ki znajo v času stiske drugih stopiti skupaj. »Nazadnje se je to pokazalo ob potresu na Hrvaškem, spomnim se tudi dobrega odziva ob zbiranju pomoči prizadetim v potresu v Nepalu. Begunske krize nas še posebej ganejo – pred tremi desetletji je bilo pri nas na desettisoče beguncev iz Bosne in Hercegovine, na vrhuncu vojne v Siriji smo se tudi zgledno odzvali. Posledice napada na Ukrajino so najbrž največja tovrstna preizkušnja za Evropo in Slovenijo. Tudi v torek stopimo skupaj.«

K solidarnosti poziva tudi Bernarda Žarn: »Ob večjih dobrodelnih akcijah se me vedno znova globoko dotakne potrjevanje spoznanja, koliko dobrega je v nas ljudeh. Kako smo si pripravljeni sočutno pomagati. Prepričana sem, da bomo tudi v torek državljani Slovenije znali stopiti skupaj in pomagati žrtvam vojne v Ukrajini.«

RTV Slovenija si kot javni medijski servis prizadeva, da bi slovensko javnost celovito in ažurno obveščal o razmerah v Ukrajini in ob njenih mejah. Javnost obveščamo tako v rednem programu kot tudi v izrednih oddajah. Solidarnost s prebivalci Ukrajine pa bomo pokazali tudi s predvajanjem ukrajinskega javnega radia na naših spletnih straneh, ki bo Ukrajincem v Sloveniji prinesel vsaj kanček doma.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je ob pripravi dobrodelnega koncerta zapisal: »Prebivalci Slovenije smo že mnogokrat dokazali, da znamo prepoznati prijatelja v stiski in mu tudi pomagati. Želja po solidarnosti in nesebični pomoči žrtvam ukrajinske vojne je velika, zato smo se na RTV Slovenija odločili za organizacijo dobrodelnega koncerta Stopimo skupaj za Ukrajino. Upamo, da bomo v odlični družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenikov zbrali čim več sredstev in tako pomagali ljudem, ki morajo v skrbi za lastno življene iskati zatočišče tudi v naši državi. Vsem, ki boste prispevali po svojih najboljših močeh, se že vnaprej iskreno zahvaljujemo.«


Preberite še: