Romanje na Brezje vseh povezanih v akciji 40 dni brez alkohola

V soboto, 5. 3. 2022 smo se zbrali na Brezjah tisti, ki so sami izkusili odvisnost, drugi so jo doživljali ob svojih družinskih članih, prijateljih, sodelavcih. Ti so se še posebej zavedali, kaj pomeni zasvojenost in kakšne posledice lahko prinese.

Alkoholizem se velikokrat začne kot beg od problemov, utišanje bolečine ali poskus popestriti življenje, ki se zdi prazno. Letošnje geslo postne spodbude 40 dni brezalkohola »Smej se« nam predlaga, da obrnemo to perspektivo, da razlog za dobro voljo poiščemo v stvareh, ki nas ne bodo zasužnjile in uničile; da kljub velikim in majhnim stiskam, ki jih doživljamo, iščemo pravo, iskreno veselje in ne pozabimo na to, kako pomembni so v življenju dobri medsebojni odnosi z našimi bližnjimi.

40-dnevno odpoved alkoholu v prvi vrsti namenjamo tistim, ki tako ali drugače trpijo zaradi alkoholizma. Namenimo jo lahko tudi za mir med nami in po svetu, saj gre konec koncev za to, da bi na vseh ravneh zaživeli bolj zdrave in medsebojne odnose. Pri sveti maši smo posebej prosili za vse tiste, ki trpijo zaradi alkohola, ki se borijo z odvisnostjo, za njihove bližnje. S svojim nagovorom nas je cistercijanski opat p. Maksimilijan File spomnil, kako pomembno je, da znamo reči alkohol ne in da ne prevzemamo problem alkohola očeta/moža/žene/otroka nase. Na koncu pa so nas še posebej ganila pričevanja dveh zakonskih parov, duhovnikov in terapevtov. Poudarili so, da je treznost neizmerno veselje, bližnji ti zaupajo, so ponosni, te podpirajo … Vendar je boj z alkoholom vsak dan sproti.

V teh dneh, ko nas obkrožajo novice iz Ukrajine smo se z molitvijo spomnili  vseh trpečih v Ukrajini in prosili, da vsak od nas v svojem okolju prispeval k miru doma in po svetu ter k solidarnosti s prizadetimi v vojni v Ukrajini.  

Prijetno srečanje smo zaključili s klepetom udeležencev.

Najlepša hvala T-2 d.o.o., Golica TV, Svetišče Brezje, Romar Brezje, p. Maksimiljanu File, duhovnikom, zakonskim parom za njihove zgodbe, Imretu Jerebicu, Nataši Sorko in Jožef KOCIPER, dr. med. … za sodelovanje in prenos. Skupaj smo preživeli res lepo dopoldne.