Spremenimo svoje navade – zmerni in odgovorni pri pitju alkohola

Sporočilo ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola

40 dni brez alkohola v znamenje solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola.
www.brezalkohola.si

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola se zahvaljujejo vsem, ki so se odzvali povabilu in se za mesec in pol odpovedali alkoholu zaradi sebe in zaradi solidarnosti z vsakim četrtim Slovencem, ki trpi zaradi alkohola. Posledice čezmernega pitja se s tragičnimi posledicami kažejo v prometu, na zdravju in v odnosih. Vsak dan zaradi posledic alkohola v Sloveniji v povprečju umreta kar dva človeka. Ob zaključku letošnje akcije organizatorji vabijo k spremembi osebnih in družbenih navad ter k zmernemu in odgovornemu pitju alkohola preko celega leta. Pri tem tudi sporočilo, ki ni nikoli odveč, da je v prometu potrebna ničelna toleranca do alkohola.

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod naslovom »Za zdravje in zdrave odnose«. Začela se je 26. februarja in se zaključila v soboto, 11. aprila 2020. Organizatorji in pridružene organizacije so še posebej opozarjali na tveganja zaradi alkohola, ki pušča veliko škodo na zdravju posameznika in zdravju celotne družbe.

»Če se že odločite, da se ne boste povsem odrekli alkoholu, pijte čim manj, saj vsako pitje alkohola poveča tveganje za razvoj različnih bolezni. Povedano drugače: ne poznamo varnega pitja alkohola, vsako pitje je tvegano. Če pijete več, kot je meja manj tveganega pitja, se lahko hitro pokaže škoda,« pojasnjuje stališča stroke prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, dr. med., strokovnjak za zdravljenje alkoholizma in podpornik akcije.

V Sloveniji se s problematiko alkohola spopada vse več strokovnjakov in organizacij. Slovenski  karitas, Javni agenciji RS za varnost prometa in Med.Over.Net -u, ki že 15. leto zapored pripravljajo to tradicionalno preventivno spodbudo, je svojo podporo v zadnjih dveh letih dal tudi NIJZ s projektom SOPA.si – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola in nekatere druge ustanove: Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Združenje DrogArt in Družinski inštitut Bližina.

Z združenimi močmi so, vsak na svoj način in v stiku s svojimi ciljnimi skupinami, spodbujali k dejanjem solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju. Temu so se pridružile tudi medijske hiše, in sicer 36 radijskih, 16 televizijskih postaj, 15 časopisnih hiš in 20 spletnih portalov. Akcijo so podprli z uredniškimi prispevki in brezplačnim oglaševanjem. Tako se je spodbuda k solidarnosti in premislek o lastnem pitju lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.

V sklopu akcije so organizatorji izdali 123.000 oseb zgibank, 123.000 solzic in 9.500 plakatov in z njimi opremili župnije, centre za socialno delo, zdravstvene domove in občinske svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Zaradi epidemije je bilo letos več planiranih dogodkov odpovedanih. Potekalo je le romanje pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer se je v soboto, 29. 2. 2020, zbralo 150 zdravljenih alkoholikov, svojcev in drugih, ki tako ali drugače trpijo, se zdravijo ali delujejo na področju zdravljenja odvisnosti.

Število podpornikov akcije neposredno ne moremo natančno meriti. Hkrati si organizatorji želimo, da gre pri sodelovanju v tej akciji predvsem za osebno odločitev.

Spletno stran www.brezalkohola.si je v času trajanja akcije obiskalo 7.895 ljudi, forum Zasvojenost in pomoč, ki je namenjen pomoči zasvojenim z alkoholom in njihovim bližnjim, je obiskalo 19.321 uporabnikov. Preko družbenih omrežjih je akcija dosegla več kot 100.000 ljudi, približno 10 odstotkov je objave všečkalo, komentiralo in delilo med svoje prijatelje.

Poudarek:

Vsak dan zaradi alkoholu pripisljivih vzrokov umreta dve osebi, kar govori o resnosti in razširjenosti problema čezmernega pitja alkohola v Sloveniji. Z udeležbo v akciji 40 dni brez alkohola izražamo solidarnost z vsemi, ki zaradi alkohola trpijo v družinah, pri zdravju ter zaradi nesreč in smrti v prometu. Prav tako so preventivne akcije spodbuda, da spremenimo svoje navade in smo preko celega leta zmerni in odgovorni.

Kontaktne osebe organizatorjev za vsa vprašanja medijev:
Slovenska karitas, Jana Flajs, tel. 01/300–59–60, 040 336 509, [email protected]
Javna agencija RS za varnost prometa, Nina Kumerdej, tel. 01/ 478 8953, [email protected]
Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040 464  340, [email protected]
NIJZ, projekt SOPA, Ana Štruc, [email protected], 040 838 628

Preventivno akcijo sofinancira Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.