Mercator doniral 15 ton nujne pomoči Slovenski karitas

Mercator je v petek, 10. 4. 2020 Slovenski karitas doniral nujno pomoč za najbolj socialno ogrožene družine in posameznike. Predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić je predal nekaj manj kot 15 ton živil in higienskih  potrebščin. Družine in posamezniki bodo Mercatorjeve pakete začeli prejemati že v prihodnjih dneh.

Ob predaji donacije je predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić poudaril:» V Mercatorju smo večkrat dokazali, da stojimo ob strani tistim, ki to najbolj potrebujejo, in takrat, ko je to najbolj potrebno. Z Rdečim križem Slovenije in Slovensko karitas že dolga leta sodelujemo in tradicionalno doniramo hrano in osnovne izdelke za socialno ogrožene. Vedno znova upamo, da bo potreba po taki pomoči vedno manjša, pa je realnost, žal, drugačna. V zdajšnjih izjemnih razmerah pa je potreba socialno šibkih družin po pomoči v osnovnih izdelkih naravnost nujna in pereča. Upam, da jim bo današnja donacija vsaj nekoliko olajšala skrbi glede najbolj osnovnih potrebščin. V Mercatorju tako širimo mrežo solidarnosti,  vsem na Rdečem križu Slovenije in pri Slovenski karitas se v Mercatorjevem imenu iskreno zahvaljujem za nesebično in požrtvovalno humanitarno delo, ob tem pa se zahvaljujem tudi vsem sodelavkam in sodelavcem v Mercatorju, ki so sodelovali pri pripravi donacije, in znova dokazali našo pripravljenost pomagati«.   

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič ob prevzemu donacije

Za Slovensko karitas je donacijo prevzel generalni tajnik Peter Tomažič in ob tem povedal: »Slovenska karitas pozdravlja in je hvaležna za odločitev podjetja Mercator, da daruje hrano in higienske pripomočke za socialno ogrožena gospodinjstva in še posebej za starejše, ki so v času epidemije najbolj ogroženi. V prvih treh tednih epidemije smo s hrano oskrbeli več kot 14.300 od 44.000 socialno ogroženih gospodinjstev, ki jih redno oskrbujemo. Razdelili smo 210 ton hrane. Imeli smo 690 novih gospodinjstev, ki so prvič potrebovala pomoč. Nekateri so zgubili delo, večina primerov pa je povezana z starejšimi in onemoglimi, ki sami ne morejo poskrbeti za svoje preživetje. Prehrambni in higienski izdelki, ki smo jih prejeli, bodo smiselno dopolnjevali osnovno hrano iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Z darovano hrano bomo lahko sestavili pakete s celovito pomočjo in preživetje za dva tedna, ki jih bomo lahko uporabljali tudi kot pakete v intervencijah v povezavi s civilno zaščito. Naša pomoč je v veliki meri odvisna od dobrote mnogih darovalcev, zato smo veseli za vsako podporo«.

Na Karitas opažamo večje povpraševanje po paketih pomoči, ki jo prostovoljke in prostovoljci razdelijo družinam, zato je Mercatorjeva donacija v tem trenutku zelo dobrodošla humanitarna gesta. Družine in posamezniki bodo Mercatorjeve pakete začeli prejemati že v prihodnjih dneh.

Še naprej pa poteka tudi dobrodelna akcija s pomenljivim naslovom POMAGAJMO PREŽIVETI IN ŽIVETI. Letos se srečujemo s posebnimi okoliščinami, ko še bolj potrebujemo vašo podporo.