Spodbuda sodelavcev in prostovoljcev Karitas k cepljenju

Cepljenje prvič, drugič ali tretjič tudi v primeru omikrona ostaja najučinkovitejši ukrep za preprečevanja tragičnih smrti zbolelih in hudih posledic po bolezni COVID-19. Zato vas NIJZ in Ministrstvo za zdravje vabita k cepljenju. S cepljenjem varujemo sebe, pomagamo utrujenemu zdravstvenemu osebju in preprečujemo, da bi se zaradi bolniških odsotnosti zaustavile tudi druge nujne službe v zdravstvu in v drugih ključnih dejavnostih v državi.

Vabljeni k cepljenju v »Dnevih cepljenja« med 13. 1. in 15. 1. 2022, če sodite med tiste, ki jim to svetuje zdravstvena stroka. Cepilni centri: http://www.gov.si/cepljenje-proti-covid-19

Spoštovani sodelavci in prostovoljci Karitas!

Verjetno se vsi sprašujemo, kdaj bo konec epidemije?  Strokovnjaki doma in po svetu o tem nimajo še dokončnega mnenja. Kar je razumljivo, saj se tako družba kot tudi stroka še vedno učimo. Naša odgovornost pa je, da na čim bolj varen način poskrbimo zase in za ljudi okoli nas, da ostanemo zdravi oz. da je potek naše bolezni čim bolj blag. K temu pripomore cepljenje. Zato je pomembno prvo, drugo ali tretje cepljenje, ki nam omogoča, da bolezen blažje prebolimo ali se bolezni celo izognemo. Vse ostale poti so možne, vendar so bolj tvegane in prepuščene naključju. Tudi za družbo in zdravstvo so druge rešitve veliko breme.

Za vse je pomembna delujoča družba in aktivno življenje. Mlajši in starejši se cepimo tudi zato, da delujejo šole, bolnišnice, življenje v župniji, podjetja… Preprosto zato, ker je to praktično in nam omogoča, da smo lahko aktivni med ljudmi in da čim bolj normalno živimo, s čim manj omejitvami.  Predvsem pa upoštevajmo navodila stroke.

Nikar pa ne pozabimo na solidarnost v družbi. S cepljenjem in upoštevanjem  preventivnih ukrepov ne glede na starost (pravilno nošenje maske, prezračevanje, primerna razdalja in higiena rok ter omejevanje druženja v času vzpenjajočih se valov) pripomoremo, da se bolnišnice ne polnijo, da je čim manj tragičnih smrti in težkih posledic. Tako pomagamo tudi utrujenemu zdravstvenemu osebju in preprečujemo, da bi se zaradi bolniških odsotnosti zaustavile tudi druge nujne službe v zdravstvu in v drugih ključnih dejavnostih.

Hvala vam, da ste v teh časih blizu ljudem v stiski in jim po svojih močeh pomagate ter s svojim zgledom spodbujate k uresničevanju navodil stroke, kot so upoštevanje preventivnih ukrepov, spodbuda k cepljenju  in medsebojna pomoč.

Slovenska karitas