Slovenska pomoč za 252 družin, ki jih je prizadel potres na Haitiju

Haiti je 14. avgusta 2021 prizadel rušilni potres z magnitudo 7,2, ki je najbolj prizadel južni del države, zlasti mesto Petit Trou de Nippes. Porušenih je bilo na stotine domov že tako revnih prebivalcev, ki se še niso popolnoma opomogli od potresa v letu 2010. Mnogi so izgubile vse svoje imetje, dom in delo.

Da bi pomagali s potresom prizadetim prebivalcem Haitija, je Slovenska karitas v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, v času od septembra do novembra 2021 izvajala projekt z naslovom “Humanitarna pomoč za prizadete družine po potresu na Haitiju”. Projekt v skupni vrednosti 40.808 evrov (MZZ je prispevalo 30.000 evrov, Karitas 10.808 evrov), je na terenu izvajala Caritas Haiti v sodelovanju Škofijsko karitas Jérémie.

Nujno humanitarno pomoč je skupaj prejelo 252 najranljivejših družin na območju departmaja Grande-Anse/Škofije Jérémie v lokalni skupnosti Duchity v občini  Pestel na jugozahodu Haitija. Družine so prejele pakete s hrano, higienskimi potrebščinami in vodo, ki za družine, ki imajo v povprečju 6 do 7 članov, zadostovale za en mesec. Vsaka družina je prejela tudi 5 zaščitnih pralnih mask za preventivo pred širjenjem virusa Covid-19. Hkrati so bili s strani kadra Škofijske karitas Jérémie ozaveščeni tudi o zaščitnih ukrepih pred covid-19 in o pomenu cepljenja. Skupaj je pomoč prejelo 1.644 družinskih članov.

Slovenska kaitas je hvaležna Ministrstvu za zunanje zadeve RS vsem Slovencem, ki so izrazili svojo solidarnost do prizadetih ob potresu na Haitiju in darovalci sredstva Slovenski karitas za ta namen. Več o akciji v sklopu katere še zbiramo pomoč za prizadete ob potresu na Haitiju, da bodo lahko obnovili svoja bivališče in ponovno zagnali dejavnosti, ki jim bodo prinesle zaslužek TUKAJ.

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS.