Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob potresu v Italiji

V noči na 24. avgust 2016 je Italijo prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2 in prizadel kraje na območju pokrajine Rieti, najhuje so prizadeta mesta Amatrice in Accumoli, z epicentrom v Norcii. Povzročil je številne žrtve in porušil mnogo domov.

“Položaj je grozen, vse je uničeno,” je dejal škof Giovanni D’Ercole Ascoli Piceno, ki je prišel nekaj minut po prvem potresu v mestu Pescara del Tronto. “Takoj smo začeli sodelovati s Karitas, da bi nudili pravo pomoči ljudem,” je nadalje dejal.

Papež Frančišek je nagovoril romarje na Trgu svetega Petra v Rimu, nekaj ur po potresu. “Ne morem dovolj globoko izraziti svoje iskreno sožalje in duhovno bližino vsem ljudem na prizadetih območjih,” je dejal. “Vsem prebivalcem Accumuli, Amatrice, škofije v Rieti, Ascoli Piceno, in prebivalcem Lazia, Umbrie in Le Marche, zagotavljam molitveno bližino in solidarnost celotne Cerkve”.

Katoliška cerkev v Italiji je takoj namenila 1 milion EUR za pomoč s potresom prizadetim ljudem in pozvala župnije po vsej Italiji naj konkretno podprejo prizadevanja Karitas Italije (Caritas Italiana) za pomoč ljudem v s potresom prizadetih območjih, ki so se znašli v zelo težki situaciji, s katero se bodo soočali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih. Karitas Italije je tudi že namenila 100.000 EUR za pomoč.

Prostovoljci Karitas v Rieti so takoj začeli z razdeljevanjem nujne pomoči, hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Karitas v Italiji organizira nadaljnjo pomoč ljudem, medtem ko italijanska civilna zaščita še išče preživele.

Na pomoč Italiji so se takoj priskočile tudi mednarodna mreža Karitas – Caritas Internationalis in Europa in posamezne njune članice. Tudi na Slovenski karitas želimo podpreti ta prizadevanja Karitas Italije za pomoč s potresom prizadetim ljudem. Zato danes začenjamo z zbiranjem sredstev.

Vse Slovence vabimo, da velikodušno priskočijo na pomoč ljudem v sosednji Italiji.

Svoj prispevek lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Potres Italija

Sklic: SI00 630

Koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Hvala za  solidarnost!

Imre Jerebic,

Generalni tajnik Slovenske karitas