Seminar Karitas – Veselje v sožitju

Na Slovenski karitas v evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti  za sodelavce in prostovoljce pripravljamo seminar, ki se bo pod geslom Veselje v sožitju odvijal na treh lokacijah.

V Celju bo 12. in 13. oktobra 2012 potekal v Domu sv. Jožefa,
v Postojni bo 19. in 20. oktobra 2012 potekal v Hotelu Šport,
v Veržeju pa se bo 26. in 27. oktobra 2012 odvijal v Marijanišču.

Program seminarjev je priprava na teden Karitas, ki bo pod istoimenskim geslom zadnji teden v novembru.


Vsebinski program seminarja

Seminar se bo na vseh treh lokacijah začel s prijavo udeležencev.

Petek – okrogle mize s pričetkom ob 20.00

 

Lokacija Naslov okrogle mize Sodelujejo
Celje Medgeneracijska solidarnost v politikah socialne države
Odpreti družbeno kritična vprašanja glede solidarnosti med generacijami na področju pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja, solidarnosti med mladimi in starejšimi na področju zaposlovanja. Ob tem ne moremo mimo demografskega vprašanja in solidarnosti, ki izhaja iz tega in še kaj.
Davor Dominkuš, MDDSZ
Alenka Jeraj, poslanka in predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v državnem zboru
Matej Cepin, Socialna akademija
Jožica Ličen, Karitas
Postojna Medgeneracijska solidarnost v lokalnem okolju
Odgovoriti na vprašanje ali so t. i. medgeneracijske skupine oz. medgeneracijski centri nujni in edini možni za poživitev medgeneracijske solidarnosti v lokalnem okolju ali lahko poiščemo stare prakse, ki so združevale različne generacije med seboj v preteklosti. Kam v tem sklopu lahko umestimo župnije in župnijske Karitas.
Tone Kladnik, Blanka Knific, medgeneracijske skupine
dr. Alojzij Snoj, župnik v Stari loki
Milena Brumat, Zavod Samarijan Karitas
Nataša Urh, DMC Cerklje
Veržej Medgeneracijska solidarnost v družini
Izpostaviti problem medgeneracijske solidarnosti v družini pri skrbi drug za drugega. Odpreti dileme glede vlog v družni ter odgovoriti na vprašanje, če je možno medgeneracijsko sožitje v družini ali ne.
Alenka Fras, pastorala družine
Karlo Smodiš, urednik Naše družine
Štefan Kržišnik, Zavod Iskreni.net
Sara Jerebic, Družinski inštitut Bližina

Sobota – predavanja in koreferati pod geslom Veselje v sožitju

Začetek programa bo ob 9.00.

I. predavanje: Od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja. Predavatelj na vseh treh lokacijah bo p. dr. Karel Gržan. V predavanju bo predstavil štiri poti od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja: pot do osebne sreče, pot do partnerske sreče, pot do generacijske sreče ter pot do medgeneracijske sreče.

I. koreferat: Resnično veselje

Predavatelji bodo: v Celju Marko Novak, v Postojni Marko Čižman ter v Veržeju Stane Bešter. V koreferatu bodo predavatelji spregovorili o razliki med veseljem in veseljačenjem ter odgovorili, kdaj si lahko resnično vesel. Vsak bo povedal nekaj o osebni izkušnji, o tem zakaj je vesel, kaj ga veseli …

Med 10.30 in 11.00 bo odmor.

II. koreferat: Graditi odnose in živeti sožitje

Predavateljica v Celju bo Lidija Kociper, v Postojni bo predaval dr. Janez Vodičar, Veržeju pa Alojzij Štefan. Izpostavili bodo dobre odnose kot naložbo za prihodnost. Postavlja se vprašanje, kako jih zgraditi? Predavatelji bodo skušali odgovoriti, kako zgraditi odnose, ki bodo omogočili skupno medgeneracijsko sobivanje?

1. delavnica: Kaj nas osrečuje?

V manjših skupinah bodo udeleženci razpravljali o tem, kaj jih osrečuje. Kje najdejo vir za veselje in srečo? Kaj se jim pri odnosih zdi pomembno?

Med 12.30 in 14.00 bo odmor.

2. delavnica: Vključevanje veselja in medgeneracijskega sobivanja pri delu v Karitas

Načrt za lastno župnijsko Karitas (ŽK) bo potekal s pomočjo naslednjih vprašanj: kako živeti veselje, kako vključiti sožitje med generacijami, kako vključiti več generacij? Kako se lahko ŽK vključi v različne medgeneracijske dejavnosti v župniji ipd.?

Sklep seminarja bo ob 16.00.

Duhovnega dela seminarjev se bodo udeležili tudi slovenski škofje, ki bodo ob tej priložnosti za udeležence darovali maše. Programa v Postojni se bo udeležil upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, v Celju mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek, v Veržeju pa murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.