Seminar Karitas – Celje 2012

V petek 12. oktobra smo v Domu Sv. Jožefa, v Celju pričeli Seminar Karitas z okroglo mizo, ki je imela naslov Medgeneracijska solidarnost v politikah socialne države. Gostje Davor Dominkuš iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Alenka Jeraj, poslanka in predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v državnem zboru, Matej Cepin iz Socialne akademije ter Jožica Ličen, ki je predstavljala Karitas, so se pogovarjali o družbeno kritičnih vprašanjih glede solidarnosti med generacijami na področju pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja, solidarnosti med mladimi in starejšimi na področju zaposlovanja. Dotaknili so se tudi demografskega vprašanja in solidarnosti, ki izhaja iz tega…

V soboto 13. oktobra smo pričeli s predavanjem Od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja. Predavatelj p. dr. Karel Gržan je predstavil štiri poti od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja: pot do osebne sreče, pot do partnerske sreče, pot do generacijske sreče ter pot do medgeneracijske sreče.

Predavanju je sledli I. koreferat z naslovom Resnično veselje. Duhovnik p. Marko Novak OFM je spregovoril o pristnem veselju in odgovoril kdaj si lahko resnično vesel. Predstavil nam je tudi svojo osebno izkušnjo.

Po krajšem odmoru smo nadaljevali z II. koreferatom: Graditi odnose in živeti sožitje. Alojzij Štefan je predstavil, kako pomembni so odnosi med generacijami in skupno sobivanje.

Nato so udeleženci predavanja po manjših skupinah razpravljali o tem, kaj jih osrečuje in kje najdejo vir veselja in sreče. Po kosilu je sledil drug del delavnic z naslovom Vključevanje veselja in medgeneracijskega sobivanja pri delu v Karitas. Udeleženciso predstavljali izkušnje iz svojih župnijksih Karitas. Ustavili so se tudi pri vprašanju ” Kako se lahko ŽK vključi v različne medgeneracijske dejavnosti v župniji ipd.?”

Več o Seminarju Karitas lahko najdete v priloženem video in slikovnem gradivu.

 

Okrogla miza

p. Karel Gržan

p. Marko Novak, OFM

 Aljozij Štefan