Seminar Karitas – Postojna


V petek 19. oktobra smo v Postojni pričeli Seminar Karitas z okroglo mizo, ki je imela naslov Medgeneracijska solidarnost v lokalnem okolju. Gostje Tone Kladnik, Blanka Knific, iz Zveze društev za socialno gerantologijo Slovenije, dr. Alojzij Snoj, župnik v Stari Loki, Milena Brumat, direktorica zavoda Samarijan Karitas in Nataša Urh iz  Družinskega in mladinskega centra Cerklje na Gorenjskem so odgovarjali na vprašanja ali so t. i. medgeneracijske skupine oz. medgeneracijski centri nujni in edini možni za poživitev medgeneracijske solidarnosti v lokalnem okolju ali lahko poiščemo stare prakse, ki so združevale različne generacije med seboj v preteklosti. Govorili so tudi o tem, kam v okviru medgeneracijskega sožitja lahko umestimo župnije in župnijske Karitas.

V soboto 20. oktobra smo pričeli s predavanjem Od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja. Predavatelj p. dr. Karel Gržan je predstavil štiri poti od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja: pot do osebne sreče, pot do partnerske sreče, pot do generacijske sreče ter pot do medgeneracijske sreče.

Predavanju je sledli I. koreferat z naslovom Resnično veselje. Duhovnik Marko Čižman je spregovoril o pristnem veselju in odgovoril kdaj si lahko resnično vesel. Predstavil nam je tudi svojo osebno izkušnjo.

Po krajšem odmoru smo nadaljevali z  II. koreferatom: Graditi odnose in živeti sožitje. Profesor dr. Janez Vodičar, komunikolog je predstavil kako pomembni so odnosi med generacijami in skupno sobivanje.

Nato so udeleženci predavanja po manjših skupinah razpravljali o tem, kaj jih osrečuje in kje najdejo vir veselja in sreče. Po kosilu je sledil drug del delavnic z naslovom Vključevanje veselja in medgeneracijskega sobivanja pri delu v Karitas. Udeleženciso predstavljali izkušnje iz svojih župnijksih Karitas. Ustavili so se tudi pri vprašanju ” Kako se lahko ŽK vključi v različne medgeneracijske dejavnosti v župniji ipd.?”

Več o Seminarju Karitas lahko najdete v priloženem zvočnem, video in slikovnem gradivu.

SLIKOVNO GRADIVO

 

ZVOČNI ZAPISI
(s klikom na predavatelja se prične predvajanje)

Okrogla miza 1. del (prenesi mp3)

Okrogla miza 2. del (prenesi mp3)

Predavanje: p. dr. Karel Gržan, duhovnik (prenesi mp3)

1. koreferat: Marko Čižman, duhovnik (prenesi mp3)

2. koreferat: dr. Janez Vodičar, profesor (prenesi mp3)

VIDEO POSNETKI

Okrogla miza

p. dr. Karel Gržan, duhovnik

Marko Čižman, duhovnik

dr. Janez Vodičar, profesor