Poziv Caritas Europe in Caritas Grčije za relokacijo beguncev v EU države

Zaradi požara v prenatrpanem begunskem kampu Moria na grškem otoku Lezbos, ki se je zgodil 8. septembra letos, je več kot 12.000 beguncev in prosilcev za azil ostalo brez strehe nad glavo. Mreža Caritas Europa,katere del  je tudi Slovenska karitas, je šokirana nad humanitarno krizo, ki je direktna posledica pomanjkljive EU zakonodaje na področju azilne politike, na kar opozarjamo že leta. Caritas Hellas (Grčija) in druge nevladne organizacije se trudijo pomagati na terenu, kjer je situacija zelo napeta, polna izzivov.

Karitas pozdravlja evakuacijo 400 otrok na celinski del Grčije, hkrati pa poziva k vseevropski solidarnosti. Vsi migranti iz begunskega kampa Moria morajo biti pripeljani na varno in premeščeni v ostale evropske države. Pripor ne sme biti možnost. Zato podpiramo to PETICIJO o evakuaciji migrantov in reformi EU azilne politike. 

Katastrofa v begunskem kampu Moria je pokazala, da evropski azilni in migrantski sistem, temelječ na pridržanju in politikah zastraševanja  niso trajnostna rešitev ter kršijo temeljne človekove pravice. V času, ko Evropski voditelji dokončujejo novonastali pakt o azilu in migracijah, bi ta predvidljiva tragedija morala služiti kot opozorilo, naj se izognejo ponavljanju istega modela, ki je bil obsojen na propad od samega začetka. Pravičen in trajen  mehanizem za relokacijo, ki bo zagotavljal solidarnost in delitev odgovornosti med države EU ter bo temeljil na človekovih pravicah in dostojanstvu, mora biti nujno sprejet.

Vabimo, da podpišete PETICIJO o evakuaciji migrantov iz grškega otoka Lezbos! HVALA!