Postna dobrodelna akcija Ne pozabimo za pomoč v JV Evropi 2019

Slovenska karitas v začetku postnega časa letos začenja z 12. dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim na območjih Jugovzhodne Evrope (BiH, Srbija, Makedonija in Albanija), kjer se revščina iz leta v leto žal poglablja. Stopnja brezposelnosti se povišuje, ker možnosti za delo ni veliko in številni starši so v stiski, kako preživeti družino. Nekateri so prisiljeni oditi tudi v tujino. Pokojnine so zelo nizke in za zdravstvo ni poskrbljeno. V lanskem letu je Karitas preko akcije Ne pozabimo zbrala 101.149,66 EUR. Z zbranimi sredstvi so Škofijske karitas preko lokalnih organizacij Karitas in skupnosti sester realizirale sledeče programe pomoči:

Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira otroke pri šolanju in pomaga pri obnovi hiš revnim družinam. Ob pomoči prostovoljcev iz Vipave je v Prijedoru obnovila hišo družini, kjer je oče ostal sam s petimi otroki.

Ob podpori Škofijske karitas Ljubljana so dijaki iz Ljubljane obnovili hišo dvema družinama v Jelah v BiH. Poleg obnovitvenih del, so starejšim domačinom pomagali tudi pri sekanju drv in spravljanju sena ter čiščenju hiše. Skupno so pomagali 8-im gospodinjstvom. Dijakinja Zala, udeleženka tabora, je zapisala: »Za vedno mi bo v spominu ostala prijazna starka, ki smo ji pomagali zložiti drva. Mislim, da je bila, bolj kot naše pomoči, vesela obiska in klepeta. Ko smo odhajali, je vsakega posebej objela in nas poljubila na lice
Podprta je bila tudi ljudska kuhinja v Sarajevu in Zenici, kjer dnevno razdelijo topel obrok več kot 160 ljudem.

Nadškofijska karitas Maribor je v Aleksincu v Srbiji podprla nego na domu. Več kot 740 družin iz Zrenjanina, Niša in Aleksinca je prejelo 1.335 paketov pomoči. V Dračevu v BiH so dijaki iz Maribora za 96 otrok izvedli oratorij ter obnovili hišo starejši gospe.

Škofijska karitas Celje je v Makedoniji pomagala 650 revnim družinam s paketi s hrano, plenicami za otroke in odrasle, higienskimi in šolskimi potrebščinami ter novo obutvijo.

Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s sestro Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so z zdravili ter z oskrbo pomagale 1.041 ljudem. Z opremo pa so pomagale 16 revnim družinam urediti dostojnejše bivališče. Sestra Vida je povedala: »Kupili smo štedilnik družini z otroki, ki se je preselila iz zapuščene vasi v večjo vas, kjer tudi šola in gimnazija. Prej so kuhali na ognjišču in zunaj, stara hiša pa je pozimi zaledenela. Zelo sta vesela, saj sedaj v štedilniku lahko spečeta tudi kruh in upata, da bo tako zimo lažje preživeti.«

Preko akcije Ne pozabimo sofinanciramo tudi dva razvojna projekta opolnomočenja ranljivih skupin žensk v Srbiji in BiH, ki ju v letih od 2017 do 2019 podpira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Preko teh projektov ženske pridobijo nova znanja in veščine, se usposobijo za poklic ter tako lažje dobijo zaposlitev, v Srbiji pa smo jim pomagali tudi pri zagonu in nadgradnji domače obrti. Več na tej strani.

Slovenska karitas tudi letos vabi vse ljudi odprtega srca k tej solidarnosti, da NE POZABIMO na revne v JV Evropi in jim s tem prinesemo nekaj upanja. S paketi hrane, oblekami, šolskimi potrebščinami ter sanitetnim, gradbenim in drugim materialom ter s podporo različnim socialnim programom bo Karitas v tem letu ponovno pomagala ljudem v Srbiji, BiH, Makedoniji in Albaniji.

Darovalci svoj dar lahko nakažejo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomoč JV Evropa, Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X. Obrazec za darovanje na https://www.karitas.si/daruj/donacija/. Akcija ne pozabimo poteka v sodelovanju s tednikom Družina, zato bodo v eni izmed aprilskih številk v Družini na voljo tudi položnice za darovanje. Na voljo so tudi v župnijah.

HVALA iz srca vsem za solidarnost!

mag. Cveto Uršič
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontaktna oseba:
[email protected]

Več gradiv o akciji Ne pozabimo:

Ne pozabimo 2019 položnica
2019 Ne pozabimo_Plakat
Fotoreportaža podprtih programov pomoči v JV Evropi v preteklem letu