Pomoč beguncem

Ljubljana, 19.9.2015

Slovenska karitas se je s prostovoljci na območju Celja, Brežič in Gornje Radgone v sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje aktivno vključila v prvo pomoč beguncem, ki postopno prihajajo v Slovenijo. V sprejemnih centrih smo nudili prvo pomoč s kvote 5.000 paketov, ki smo jih v zadnjem tednu pripravili za ta namen. Pomoč dopolnjujemo tudi s sadjem in higienskimi pripomočki. Karitas od danes zjutraj sodeluje tudi pri nameščanju beguncev v namestitvene centre.

Slovenska karitas se ob tem zahvaljuje podjetju Hofer, ki je zagotovil 8.000 EUR za pakete prve pomoči. Preostalih 5.000 Eur je za pakete prispevala tudi Nadškofija Ljubljana. Z donacijo v višini 2.500 Eur se je odzvalo tudi podjetje Mercator. Zahvala tudi vsem darovalcem, ki so do včeraj za begunce prispevali več kot 20.000 Eur.

 

  • Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem finančne pomoči na transakcijskem računu:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628.

Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporočila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogoče prispevati 5 Eur za hrano in vodo za pomoč beguncem.

 

  • Vse, ki bi se želeli kot prostovoljci intenzivno in v večjem obsegu vključiti v pomoč beguncem vabimo, da svojo pripravljenost za pomoč pri zbiranju in razdeljevanju hrane, oblačil in druge pomoči sporočite najbližji škofijski Karitas ali se prijavijo preko obrazca na spletni strani www.karitas.si/begunci .

 

  • Slovenska karitas prosi in vabi podjetja in posameznike k darovanju materialne pomoči v naslednjih centrih:

 

Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (odprt vsak delavnik od 10. do 15. ure)

Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,

Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.

Skladišči v Mariboru in Žalcu sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

 

Zbiramo:

– plastenke pitne vode 0,5 l

– ribje konzerve

– zapakirano suho sadje, oreščki, sadne in žitne ploščice

– higienski pripomočki: milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, damski vložki, otroške plenice, higienski robčki

– novo spodnje perilo in nogavice

– odeje, spalne vreče,

– trenerke, topla športna oblačila

– športno obutev (zelo ohranjeno ali novo)

 

Pri pomoči beguncem lahko sodelujemo tudi s strpnostjo in razumevanjem do beguncev, med katerimi je tudi veliko otrok, žensk, starejših, družin in celo nosečnic, ki že tedne potujejo v zelo slabih razmerah predvsem iz Sirije in drugih območij, ki so v vojni. Vabimo pa tudi k podpori in razumevanju do vladnih in nevladnih organizacij, ki se vsak po svojih močeh v skupni mreži trudimo, da bi bila pomoč kar se da učinkovita in pravočasna ter da bi bili begunci v Sloveniji dostojno sprejeti.

 

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas