Donacija Karitas Nemčije in aktivnostih Karitas pri pomoči beguncem

Slovenska karitas je danes prejela pomoč Karitas Nemčije v skupni vrednosti 102.600 EUR, ki je namenjena oskrbi beguncev ob prehodu preko Slovenije. 50.000 EUR v denarnih sredstvih bo Slovenska karitas namenila za nakup hrane in higienskih pripomočkov za oskrbo beguncev v sprejemnih in namestitvenih centrih. Preostala donacija pa bo realizirana v obliki neposredne materialne pomoči za namestitev beguncev. Tako je danes Slovenska karitas že sprejela 1.000 zložljivih postelj in 1.000 spalnih vreč v skupni vrednosti 37.600 EUR. Konec tedna bo Karitas Nemčije v Slovenijo dostavila še dodatnih 1.000 spalnih vreč v vrednosti 15.000 EUR. Postelje in spalne vreče  bodo uporabljene v namestitvenem centru v Šentilju, kjer smo danes Upravi RS za zaščito in reševanje predali prvi del. V tem tednu je napovedana tudi pošiljka Karitas Avstrije, ki bo Slovenski karitas donirala še dodatnih 1.000 armafleksov in 1.000 odej.

Slovenska karitas nadaljuje z intenzivnimi pripravami na morebiten drugi val beguncev, saj so se priprave Slovenske karitas na prvi val z aktivacijo več sto prostovoljcev in s 5.000 prehrambnimi paketi z ribami, prepečencem in vodo, pokazale kot zelo učinkovite. Tako je Karitas s 150 prostovoljci in sodelavci škofijskih Karitas, ki so med 11. in 15. septembrom delovali neposredno v centrih, sodelovala pri prvi oskrbi beguncev v sprejemnem centru Brežice ter namestitvenih centrih Gornja Radgona, Lendava in Celje, v katerih je v celoti zagotovila oskrbo s suhimi obroki v prvih 12-24 urah, kasneje pa je sodelovala pri sprejemih , dežurstvih in nadaljnjo oskrbo s hrano. Enako je s hrano za prve namestitve oskrbela centra v Črnem Lesu in Mariboru. Zagotovila je tudi prevajalca na Obrežju, napise v arabščini za hrano in smeti ter navodila za delo prostovoljcev v centrih. V zadnjem tednu se je prijavilo tudi veliko število prostovoljcev, ki ostajajo v pripravljenosti v primeru večjih potreb.

Za naslednje dni smo na prihod beguncev pripravljeni s hrano in vodo, ki smo jo v preteklem tednu prejeli s strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Tako lahko s hrano iz blagovnih rezerv in hrano kupljeno iz donacij posameznikov, podjetij in Karitas Nemčije v prihodnjih dneh zagotovimo 30.000 suhih obrokov. Dodatno bomo zagotovili tudi osebne higienske pripomočke s poudarkom na ženskah in otrocih.

Tudi informiranje beguncev, ki prehajajo preko Slovenije, se je ob prvem valu pokazalo kot izjemno pomembno, zato smo na Slovenski karitas pripravil spletno stran help.karitas.si z vsemi ključnimi informacijami v angleščini in arabščini. Stran je prilagojena mobilnim telefonom.

Slovenska karitas tudi nadaljuje z zbiranjem denarnih in materialnih sredstev za pomoč beguncem.

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas