Pomagajmo prizadetim ob potresu v Ekvadorju

Potres z magnitudo 7,8, ki je v soboto 16. aprila 2016 udaril blizu mesta Portoviejo v Ekvadorju, je za seboj pustil pravo opustošenje. Izredno stanje je razglašeno v šestih provincah. Več kot 400 ljudi so pokopale ruševine, preko 2.500 je ranjenih. Reševalci neutrudno rešujejo preživele izpod ruševin, število žrtev pa se bo verjetno še dvignilo. Preživeli v strahu ostajajo preko noči na prostem ob številnih popotresnih sunkih. Dostop do mnogih krajev je onemogočen.

Karitas v Ekvadorju je s humanitarno pomočjo že začela pomagati prizadetemu prebivalstvu. Predsednik Karitas Ekvador, msgr. Walter Heras,  prosi vse organizacije Karitas po svetu naj jim v njihovih prizadevanjih priskočimo na pomoč.

»Ljudje potrebujejo šotore, hrano in vodo. Potrebujejo tudi napihljive čolne, ker so nekatere ceste popolnoma uničene in drugače ni mogoče priti do teh ljudi« je dejala Gabriela Andrade, sodelavka Karitas Ekvador. Sodelavci Karitas bodo s potresom prizadetim ljudem nudili tudi psihosocialno oporo v teh težkih trenutkih.

Obilno deževje se že kaže v porastu bolezni kot sta dengo in čikungunjo, ki jih širijo komarji. Pričakujejo, da se bodo te bolezni skupaj z drugimi infekcijskimi boleznimi v prihodnjih tednih še bolj širile. Zato je nujno potrebno zagotoviti higienske in sanitarne pripomočke.

»To so province z veliko podeželskimi območji. Najbolj odročne vasi so bile zelo prizadete. Mnogi prebivalci so brez vseh osnovnih virov za preživetje in oskrbe. Primanjkuje jim infrastrukture.« je dejala Gabriela Andrade.

Tudi daljnoročno bo lokalna in mednarodna Karitas združila vse moči, da se bo pomagalo tem lokalnim skupnostim, da obnovijo porušene domove in se ponovno postavijo na noge.

Slovenska karitas bo zbrana sredstva posredovala lokalni Karitas. Vabimo vas, da velikodušno priskočimo na pomoč ljudem v Ekvadorju. Svoj prispevek lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761 Namen: Potres Ekvador Sklic: SI00 850 Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X

DARUJETE LAHKO TUKAJ >>>

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Hvala vsem iz srca za Vašo solidarnost in pomoč!

Imre Jerebic,

Generalni tajnik Slovenske karitas