Pogovorni večer o razmerah in humanitarni pomoči v Venezueli z osrednjo gostjo misijonarko s. Andrejo Godnič

Sestra uršulinka in misijonarka Andreja Godnič, ki je po 12 letih bivanja v Peruju pred tremi leti prišla v Venezuelo, je izjemno angažirana v pomoči slovenski skupnosti v tej državi, ki preživlja težke čase, hkrati pa je pomemben vir zanesljivih informacij s terena. Na dobro obiskanem spletnem pogovornem večeru, ki ga je 8. decembra organizirala Slovenska karitas v okviru projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022, je pronicljivo in z veliko empatijo do prebivalcev Venezuele – ne le slovenske skupnosti, ampak vseh, ki se prebijajo iz dneva v dan in se trudijo nahraniti svoje otroke – prikazala razmere v državi.

»Situacija je zelo kompleksna: je vojna in ni vojne. Uradno imamo v Venezueli socializem 21. stoletja, v resnici gre za populizem, v strukturah pa za roparske tolpe, kriminalne družbe, ki ropajo državo,« je orisala razmere v Venezueli s. Andreja Godnič, pri čemer je poudarila, da je sama med tistimi štirimi odstotki Venezuelcev, ki živijo v mehurčku, (»sem privilegirana, ni me strah, imam vodo, imam elektriko, imam dostop do bolnišnice«). »Živimo v mentaliteti kriminalnih, drogeraških kartelov.« Poudarila je, da Venezuela ni revna država, a dogaja se nekaznovano ropanje dežele.

V skrajni revščini živi kar 76,6 odstotkov ljudi, kar 94 odstotkov ljudi je revnih. Mesečna plača je en evro, cene pa enake kot v Sloveniji ali še višje. Ni pitne vode, elektrika je občasno, iti na cesto je nevarno. Najhuje je, ko ni hrane, ko starši ne morejo prehraniti svojih otrok. Večina otrok sploh ne obiskuje več šole – te so zaprte, ker učitelji ne dobijo plače.

“Najhuje je ločenim družinam”

Zlasti je hudo, če družina ni skupaj, je povedala s. Andreja. »Venezuelci so izredno družinski ljudje. A tudi če delaš v treh službah, ne moreš preživeti družine. Zato ljudje odhajajo delat v tujino. Tisti, ki ostanejo, se večinoma preživljajo od nakazil svojih iz tujine.«

Sestra Andreja Godnič

Tako so odšli v Slovenijo tudi nekateri pripadniki slovenske skupnosti. Kot je povedala Marija Voglar, je pri izredno težki odločitvi pretehtalo to, da za mlade v Venezueli ni več videti prihodnosti. »Šele v Sloveniji sem spet videla, da voda nima ne okusa ne barve ne vonja,« je med drugim povedala in dodala, da v Venezueli sicer ni bila nikoli lačna, je pa vsak dan nosila od daleč vodo, ki je bila vsaj za silo primerna za kuhanje.

Hvaležni za vso pomoč iz Slovenije

Slovenci si v Venezueli prek dveh društev, Društva sv. Cirila in Metoda v Caracasu in Društva Slovenec v Valencii, vlivajo upanje med seboj, pa tudi delijo donacije in zdravila. Na vsake tri mesece dobi slovenska družina od 100 do 300 dolarjev pomoči, še bolj dragocena pa so zdravila, saj zaradi pomanjkanja zdravstvenih storitev ljudje v Venezueli živijo v strahu pred boleznijo. Sestra Andreja Godnič in Slovenci v Venezueli ne morejo prehvaliti pomoči podjetja Krke iz Novega mesta in iznajdljivosti Karitasa, da jim redno dobavljajo vsa potrebna zdravila ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki pomaga kjerkoli le more.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch iz Urada RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu je izrazila pripravljenost urada, da naredi za Slovence v Venezueli vse, kar le more, in pohvalila izjemno delo s. Andreje Godnič.

Slovenski veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj, ki je pristojen tudi za Venezuelo, pa je povedal, da je s. Andreja Godnič zanj zanesljiv vir informacij s terena in opozoril, da ima venezuelska kriza velike posledice za okoliške države.

Premajhne mednarodne zaveze

Od šestih milijonov venezuelskih beguncev jih je 1,7 milijona jih je v Kolumbiji, v Ekvadorju 350 tisoč, v Braziliji 250 tisoč. To  je za dežele, ki se soočajo s pandemijo covida-19, veliko breme. Opozoril je, da gre za najbolj podfinancirano begunsko krizo na svetu. Mednarodne zaveze pomoči so daleč najmanjše: v primerjavi s 3150 dolarjev na enega sirskega begunca pride na venezuelskega le 265 dolarjev (po podatkih iz leta 2020). Če dodamo letošnjo donatorsko konferenco, se ta vsota poveča na 600 dolarjev.

Veleposlanica Zorica Bukinac iz Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve in v času slovenskega predsedovanja EU predsedujoča COHAFA (delovne skupine Sveta EU za humanitarno pomoč) je orisala prizadevanja Slovenije na humanitarnem področju, zlasti v premoščanju prepada med humanitarnimi potrebami in sredstvom, ki so na voljo.

Slovenija je že v letu 2019 namenila Venezueli 50.000 evrov pomoči. Do konca leta 2021 je načrtovanih še 90.000 evrov, prihodnje leto še 30.000 humanitarne pomoči Venezueli. Urad RS za Slovence po svetu in v zamejstvu je za pomoč Slovencem v Venezueli pomagal prek Slovenske karitas v letu 2020 in 2021 z 17.500 evri.

K uradni pomoči je treba prišteti še donacije, ki jih zbira Slovenska karitas. Najprej so bili to paketi s hrani in higienskimi potrebščinami, od leta 2019 pa Slovenska karitas redno na trimesečje pošilja po 300 dolarjev za več kot 30 družin in posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v Venezueli – skupno 70.000 evrov od leta 2018 dalje.  K pomoči je treba prišteti še dragoceno pomoč v zdravilih za slovensko skupnost in širše, v sodelovanju s podjetjem Krka d.d. in pro bono ambulantami od leta 2017 dalje. Poleg tega so letos na Slovenski karitas zbrali in nakazali še 20.000 € za pomoč lačnim venezuelskim otrokom in odraslim za sobotne obroke zelenjavne juhe, ki jo pripravljajo sestre, ter revnim venezuelskim družinam s paketi s hrane v sodelovanju s sestro Andrejo Godnič. Leta 2017 so nakazali tudi 3.500 € za pomoč otrokom in nosečnicam Caritas Venezuela preko humanitarnega apela, in Caritas Brazilija 2.000 € za pomoč beguncem iz Venezuele v tej deželi.

Zorica Bukinac je opozorila tudi na nevarnost, da Venezuela postane še ena pozabljena kriza. Pri tem je pomemben indikator, koliko se takšna kriza pojavlja v medijih in javnih razpravah. Zato je tudi spletni dogodek s s. Andrejo Godnič pripomogel k temu, da Venezuela ne bo pozabljena, je poudarila.

Prispevke za Venezuelo lahko nakažete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761  

·namen: Otroci Venezuela,  sklic: 00 855 (za pomoč venezuelskim otrokom in družinam),

· namen: Pomoč Venezueli, sklic: 00 850  (za pomoč Slovencem).

Srčna hvala za vsak dar!

Besedilo je pripravila Romana Dobnikar Šeruga iz Platforme SLOGA.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.