Moč mladosti – mladinska izmenjava v okviru projekta Youth United

Več kot 35 mladih iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Srbije se je v Sarajevu, od 19. do 25. julija v Centru za pastoralo mladih Janez Pavel II zbralo na izmenjavi, imenovani POWER OF YOUTH – “Moč mladosti”.

Izmenjava je osrednji dogodek projekta Youth United – YOU!,  ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Erasmus +, izvaja pa ga Caritas Bosna in Hercegovina, skupaj s Slovensko karitas, Caritasom Srbije in skupno 15 mladinskimi organizacijami iz teh držav. Cilj projekta je okrepiti povezovanje mladih, spodbujati multietnično sodelovanje in medverski dialog.

Med bivanjem v Sarajevu so se udeleženci, ki pripadajo različnim organizacijam, narodom in religijam, srečali in se družili, obiskali prestolnico Bosne in Hercegovine in njene znamenitosti ter z interaktivnim pristopom govorili o predsodkih, stereotipih, človekovih pravicah in demokraciji.

Mladi so v soboto 21. julija obiskali mošejo, katoliško in pravoslavno cerkev v središču Sarajeva, kjer so imeli priložnost zvedeti več  o običajih, podobnostih in razlikah med krščanstvom, islamom in judovstvom. Po obisku so s pomočjo delavnice, ki so jo organizirali predstavniki združenja ”Mladina za mir” iz Bosne in Hercegovine, razširili svoje znanje o osnovnih pojmih, povezanih s temi religijami.

V prihodnjih dneh so udeleženci z zabavnim programom medkulturnih večerov s priložnostmi držav, iz katerih so prišli, spoznali podobnosti in razlike v kulturah, ki jim pripadajo, razpravljali o problemih mladih v teh treh državah in predlagali, kako vplivati ​​na njih ter  poudarili primere dobre prakse, pa tudi načrtovali kampanjo ozaveščanja o položaju mladih v regiji in potrebo po oblikovanju boljše prihodnosti za vse, ki se bo prihodnje leto izvajala v okviru projekta Youth United – YOU.

Ker se je izmenjava začela smo dan po okrogli mizi, ki jo je na temo vzrokov migracij pripravila Slovenska karitas – Kaj je dom? oz. #whatishome, pa so nekateri udeleženci delili tudi svoje misli.

Jasmin (BIH): Dobil sem veliko novih prijateljev, novih izkušenj, ki jih še nisem doživel. Zelo mi je žal, da se razhajamo in upam, da bomo kmalu spet videli na seminarjih, se še več družili, zabavali in pridobili novo znanje.

Zala (Slovenija): Znanje, ki sem ga pridobila tukaj bom lahko ponesla v življenje. ​​O sebi sem se naučila, da tudi jaz prehitro ustvarim predsodke. Če prehitro sklepamo o drugi osebi, lahko uničimo prihodnja prijateljstva. Če bi na tej izmenjavi ravnala v skladu s predsodki, ne bo tako hitro dobila tako dobrih prijateljev.

Marija (Srbija): Bilo je prelepo, pridobila sem nove izkušnje in delavnice so bile zelo koristne. Spoznala sem nove kulture in religije, za kar v Beogradu nisem imela priložnosti. Čeprav smo različni (jezik, narod, kultura), smo vsi isti in tukaj smo pozabili na to razliko.