Letovanj Karitas se je letos udeležilo 948 socialno ogroženih oseb

Karitas konec septembra zaključuje sezono letovanj otrok, družin in starejših. Tako se je letošnjih letovanj na lokacijah v Portorožu, Ankaranu in Soči, ki so se začela že v mesecu maju, udeležilo skupaj 948 socialno ogroženih oseb; otrok, družin, starejših in oseb z motnjo v telesnem in duševnem razvoju.

Biserne in Mavrične počitnice so potekale v Portorožu, kjer se je v osmih tednih zvrstilo 312 otrok. Dva tedna letovanj za 60 otrok pa sta potekala tudi na Soči. Za vsakega otroka je bilo sedem dni sklepanja prijateljstev, igre, skupnega dela in zabave, nepozabno doživetje, ki greje njihova srca preko celega leta. Mnogi otroci se vračajo v družine, kjer jim ni prizaneseno s stiskami, ne samo materialnimi, ampak tudi s stiskami, ki so povezane z boleznimi, smrtjo enega od staršev, odvisnostmi, razvezami in drugimi večjimi težavami. Strokovni delavci in 128 animatorjev, srednješolcev in študentov, ki so bili z otroki noč in dan, so predvsem poskrbeli, da so se otroci počutili prijetno in varno.

V Ankaranu in v Sončni hiši, ki stoji blizu nekdanje portoroške železniške postaje, je že od spomladi v osmih tednih letovalo 213 oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, staršev zasvojencev, vključenih v programe Karitas, in stanovalk materinskih domov Karitas, skupaj z otroki. Za vse je potekal poseben program, ki je strokovna dopolnitev redne oskrbe preko leta.

Preko poletja Sončno hišo napolnijo socialno ogrožene družine. V letošnjem letu se je v sedmih tednih letovanj zvrstilo 56 družin, skupaj 260 staršev in otrok iz vse Slovenije, izbranih na predlog župnijskih Karitas. Animatorji in strokovni delavci so poskrbeli za nemoteno življenje v hiši, ki je potekalo tudi ob velikem sodelovanju staršev in otrok. Letovanje je bilo še posebej namenjeno staršem z majhnimi otroki in družinam, ki zaradi težjih stisk potrebujejo okrepitev notranjih družinskih vezi.

V petih tednih letovanj so se na Soči in v Portorožu zvrstile tudi 103 starejše osebe, ki si ne morejo privoščiti morja, oziroma nimajo nikogar, ki bi lahko za to poskrbel.    

Celotna letošnja letovanja so omogočili Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, podjetje Mercator, preko 30 podjetij z materialnimi donacijami in župnija Portorož, ki Karitas že vrsto let daje na voljo svoje prostore. 

Kljub skromnim prostorom in omejenim virom, smo zelo veseli, da lahko z velikim trudom naših prostovoljcev  in sodelavcev, vsako leto polepšamo življenje številnih otrok, staršev, starejših in oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

Imre Jerebicgeneralni tajnik Slovenske Karitas