Karitas začenja z zbiranjem pomoči za migrante in begunce

Slovenska karitas vsako leto v svoje programe pomoči vključuje preko 2.000 migrantov in beguncev, ki živijo Sloveniji. V zadnjih letih pa pomaga tudi sirskim in iraškim beguncem na Bližnjem Vzhodu. V prihodnjih dneh bo verjetno pribežalo v Slovenijo večje število migrantov in beguncev, ki so prišli v Evropo v želji za boljšim življenjem in bodo potrebovali našo pomoč. Zato smo se na Slovenski karitas se že začeli pripravljati, da bomo lahko tem ljudem takoj pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo. Danes v ta namen začenjamo z zbiranjem denarnih sredstev.

Pri realizaciji te pomoči bo Karitas aktivirala svojo mrežo prostovoljnih sodelavcev škofijskih in župnijskih Karitas, ki mejijo na Hrvaško in bodo s svojo pomočjo migrantom in beguncem pomagali ohranjati človekovo dostojanstvo. Za pomoč imamo na razpolago tudi tolmače za arabski jezik. Slovenska karitas pa pri realizaciji pomoči, tako kot ob drugih izrednih razmerah v preteklosti, pričakuje dobro sodelovanje z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bo pomoč za ljudi tako čim bolj učinkovita.

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomoč beguncem in migrantom. Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628

Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporočila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogoče prispevati 5 Eur za hrano in vodo za pomoč beguncem.

Pomagate lahko tudi kot prostovoljec >>>

Začeli smo tudi z zbiranjem materialne pomoči na naslednjih lokacijah škofijskih Karitas (morebitne nove lokacije bodo sprotno objavljene na www.karitas.si):

 • Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
 • Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec,

Obe skladišči sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

 • Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (Odprt vsak delavnik od 10. do 15. ure. )

ZBIRAMO:

 • odeje, spalne vreče in ležalne podloge (kot armafleks),
 • higienske pripomočke:
 • otroške plenice, higienske robčke, damske vložke, milo, zobno pasto in ščetke,
 • pitna voda – izključno plastenke,
 • mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave:
  • piščančja pašteta, ribe, puranji mesni narezek, prepečenec, zapakirano suho sadje
 • topla oblačila, trenerke in spodnje perilo,
 • razen športnih čevljev, OBUTVE NE ZBIRAMO.

Oba zbirna centra bosta predvidoma odprta do sredine septembra oz. do preklica.

Slovenska karitas pa v tej begunski krizi tesno sodeluje tudi z mednarodno mrežo Karitas. V primeru, da begunci ne bi pribežali v Slovenijo, bomo zbrana sredstva in materialno pomoč namenili za pomoč beguncem v drugih državah v Evropi (Srbiji, Makedoniji …) preko lokalnih Karitas in drugih organizacij.

V ta namen smo že namenili 5.000 EUR za pomoč beguncem in migrantom, ki potrebujejo človekoljubno pomoč v obmejnih krajih Preševo in Kanjiža v Srbiji ter tudi v Beogradu, kjer bo pomoč v ljudem v hrani, higieni, oblekami realizirala Karitas v Srbiji. Preko Škofijske karitas Celje so v preteklem tednu v Makedonijo poslali za pomoč beguncem 21 palet materialne pomoči v oblačilih, odejah in higienskih potrebščinah ter jim namenili 4.000 EUR za pomoč pri nakupu hrane za dnevne obroke beguncev.

Hvala vsem za solidarnost!

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

 

********************

Več o pomoči Slovenske karitas beguncem in migrantom v preteklosti

Karitas namenila že 40.000 EUR za pomoč Sirskim in Irškim beguncem

Naša pomoč beguncem iz Sirije in Iraka pa se je začela že v letu 2013, ko smo posredovali 10.000 EUR Karitas v Turčiji za nudenje najnujnejše pomoči s hrano in zdravstveno oskrbo za sirske begunske družine v obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Turčiji. V oktobru 2014 smo nakazali 10.000 EUR nacionalni Karitas v Iraku za prvo pomoč preganjanim družinam in posameznikom v krajih Erbil, Dohuk in Zakho. V januarju 2015 smo ob hudi zimi Karitas v Jordaniji namenili 8.000 RUR za pomoč iraškim in sirskim beguncem v Jordaniji, ki so prejeli pakete z odejo, toplimi oblačili in obutvijo, v juniju 2015 pa še dodatnih 12.000 EUR za pomoč tem beguncem v hrani, higieni ter zdravstveni oskrbi. Skupaj je Slovenska karitas tako do sedaj nakazala 40.000 EUR za pomoč beguncem na Bližnjem vzhodu.

V Sloveniji Karitas letno v pomaga preko 2000 migrantom

Sicer pa Slovenska karitas vsako leto v svoje programe vključuje preko 2.000 migrantov. Pomaga jim z materialno pomočjo in urejanjem statusa ter dokumentov. Karitas izvaja tudi oskrbo za žrtve trgovine z ljudmi. Prav migranti so največkrat prve žrtve trgovine z ljudmi, prisilnega dela, trgovanja z organi in prostitucije. Zato je poleg zakonitega prehajanja meja potrebno ohraniti dostojanstvo vsakega človeka.