Hvala Slovenija, da smo stopili skupaj za Ukrajino

Na dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj za Ukrajino, ki ga je 8. marca RTV Slovenija priredila skupaj s Slovensko karitas in Rdečim križem Slovenije, se je skupaj s ponovitvijo zbralo 712.922 evrov. Karitas se zahvaljuje vsem, ki so na široko odprli svoja srca za pomoč Ukrajini in zopet pokazali, da Slovenci ob humanitarnih krizah vedno znova znamo stopiti skupaj in pomagati.            
Slovenska karitas je od začetka vojne na svojem računu zbrala 436.000 evrov, ki jih je že posredovala Caritas Ukrajini za najnujnejšo pomoč civilnemu prebivalstvu v Ukrajini. Vso posredovano pomoč koordinira mednarodna mreža Caritas Internationalis. V prihodnjih dneh se bo ta finančna pomoč še povečevala, ko bomo prejeli tudi dejanske prilive donacij iz naslova koncerta.           
Slovenska karitas je 9. marca odposlala tudi drugo pošiljko materialne pomoči v Ukrajino, ki je vsebovala 33 palet s hrano, higienskimi pripomočki za dojenčke, odrasle in tudi plenice za starejše, spalne vreče in napihljive postelje, odeje ter večjo količino sanitetnega in kirurškega materiala, ki ga je zbrala Zdravniška zbornica Slovenije.

Svoj dar lahko prispevate na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Upanje za stotisoče beguncev znotraj Ukrajine so številni humanitarci, ki že skrbijo za pomoč. Caritas Ukrajina v zadnjih dneh še posebej veliko pozornosti namenja evakuaciji otrok in žensk in nevarnih območij v varne prostore župnij na zahod države.  Na koncertu sta se voditelja, Bernarda Žarn in Igor E. Bergant, neposredno povezala tudi s slovensko rojakinjo v Ukrajini, Miro Milavec, ki je sodelavka Caritas Ukrajine. Mira je povedala: »V imenu vseh Ukrajincev se zahvaljujem za vašo podporo. Finančna humanitarna pomoč v Ukrajino prihaja iz različnih strani. Sosednje države so takoj omogočile lažji vstop v državo, zato smo tudi mi uspeli prvi konvoj pomoči Slovenske karitas dostaviti do Kijeva in pomoč takoj razdelili po bolnicah in socialnih centrih. Težko se prebijamo do najbolj prizadetih mest, kjer ljudje ne morejo več kupiti niti osnovnih dobrin. Težave povzročajo nespoštovaje dogovora vzpostavitve humanitarnih koridorjev. Druga ovira je kibernetična vojna, zaradi katere ne moremo na nekaterih območjih več vzpostaviti telefonske povezave z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. V tem trenutku je potrebno najprej vzpostaviti humanitarne koridorje po katerih bi lahko dostavili prebivalcem hrano, vodo, nujno medicinsko pomoč, zdravila, higienske pripomočke, otroško hrano, plenice. V Ukrajini pa so seveda ostali starejši. Veliko starih ljudi, ki se večkrat na dan zatekajo v zatočišča, kjer prespijo, zato iščemo tudi blazine, spalne vreče, odeje, termo steklenice, svetilke, saj v nekaterih mesti ni več elektrike. Tisti, ki delajo na terenu vidijo veliko dobrega in srčnosti. Ves čas pa smo pozorni na to, da pomoč pride v prave roke in da vsakega človeka sprejmemo z dostojanstvom. Tudi vi lahko pomagate tam kjer ste, da delamo dobro eden za drugega. Vsak dan me v tej vojni opogumlja, da lahko pomagati ljudem. To mi daje upanje, ko vidim, koliko dobrega  se širi po vsem svetu, molitve, predvsem pa dobra dela

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenke karitas pa je v nadaljevanju povedal: »Vojna v Ukrajini na žalost ni nič drugačna od vojne v Siriji in v drugih kriznih območjih. Agresor počasi pozabi na civiliste, humanitarne delavce in humanitarno pomoč in je vsak dan bolj brezobziren. Na Slovenski karitas se trudimo po svojih močeh, da bi pomagali. Do sedaj smo zbrali že 50 palet pomoči, polovico že odposlali in upamo, da bomo lahko še naprej pošiljali. Sodelavci Karitas, ki jih je v Ukrajini  2.000, so tam z ljudmi. Večina Ukrajincev je še vedno v Ukrajini, starejši, bolni, ženske, otroci. Karitas pomaga kolikor more, tudi kadar je nevarno, ko  vozijo pomoč in tvegajo glavo. Veseli smo denarnih sredstev in tudi materialne pomoči. Predvsem pa je pomemben poziv k miru. Mir med nami, mir v Sloveniji in seveda poziv vsem Evropskim, našim in svetovnim voditeljem, da naredijo res vse, da se ta vojna takoj ustavi. Mi pa bomo naredili to kar moremo in zmoremo

Fr. Vyacheslav Grynevychin, direktor Caritas-SPES v Ukrajini, se je Slovencem za vsa darovana sredstva zahvalil z naslednjimi besedami: »Najlepša hvala, ker ste nam blizu v teh težkih časih vojne. Vojna želi ohromiti našo infrastrukturo, ljudi, vlado. Ne more pa zavzeti naših src. Hvala, ker ste blizu naših src. Tako smo lahko združeni skupaj. Hvala za vaše molitve in vsako pomoč, ki nam jo dajete. Vsi smo skupaj. Bog vas blagoslovi

Potrebe ljudi po najnujnejši pomoči v Ukrajini so vsak dan večje. Tudi če se vojna takoj ustavi, bodo ljudje v Ukrajini še leta potrebovali našo pomoč, da nazaj zgradijo svoje domove in dostojno zaživijo. Karitas je bila v Ukrajini prej, sedaj in bo tudi ostala v prihodnje in pomagala ljudem. Zato Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev, da bo na dolgi rok lahko ostala blizu ljudem v Ukrajini.

Svoj dar lahko prispevate na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Iskrena hvala vsakemu za vsak dar in sočutje.

Prosimo vas za objavo. Lep pozdrav,

Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenska karitas  

Več informacij za medije: [email protected], 031 344 481