Dobrodelna akcija za pomoč revnim otrokom v Bocvani

Slovenska karitas v sodelovanju z družino Jasne Žaler Culiberg in podjetjem 2many4granny v drugi polovici septembra začenja z dobrodelno akcijo za pomoč revnim otrokom v Bocvani. Z zbranimi sredstvi bomo v sodelovanju z misijonarko sestro Fani Žnidaršič, ki deluje v kraju Serowe v Bocvani, kjer mnogi prebivalci živijo v hudi revščini in brez varne strehe nad glavo, omogočili gradnjo zavetišč, ki so za tisto območje izjemnega pomena za družine z otroki. Vanje namreč shranijo svoje rojstne liste in osebno premoženje ter se tja zatečejo, ko so vremenske razmere slabe, še posebej v času dežja.

Oktobra se sedemčlanska družina Culiberg (pet otrok) odpravlja na pettedensko potovanje po petih deželah južne polovice afriškega kontinenta (po celotni Južni Afriki, Namibiji, Bocvani, Zimbabveju in Zambiji). Skupaj bodo prevozili približno 15.000 km. Svoje zanimive popotne dogodivščine bodo delili na blogerskem portalu 2many4granny, Facebooku in Instagramu, kjer jih boste lahko dnevno spremljali.

Ko je Jasna Žaler Culiberg, mamica in ustanoviteljica družinskega bloga 2many4granny, pred leti začela razmišljati o družinskem potovanju po Afriki, se še ni zavedala pravega pomena tega popotovanja. “Od nekdaj sem navdušena nad potovanji in z možem sva prepotovala več kot 70 držav. A načrtovana pot po Afriki ni imela pravega smisla do trenutka, ko so se kar naenkrat povezale vse točke: gradnja zavetišča, sodelovanje s Slovensko karitas in z misijonarko sestro Fani Žnidaršič v Bocvani ter nagovarjanje podjetij, da donirajo higienske vložke, volno, pisala, najbolj preproste žepne kalkulatorje in čevlje. Obrnili se bomo tudi na vplivneže in jih prosili, da zgodbo delijo med svoje sledilce, prav tako pa je projekt s svojimi kanali podprla Nepremagljiva, kjer bodo sledilci lahko spremljali samo potovanje, organizacijo takšnega potovanja z otroki in naša humanitarna prizadevanja. Veseli smo, da se je nekaj podjetij že odzvalo, tako da se prvi koraki že dogajajo.”

Potovanja zakoncev Jasne in Miha Culiberga so že od nekdaj imela dobrodelno noto. “Jasna je že kot majhna deklica zbirala obleke za romska dekleta v Prekmurju. Na Finskem je družini iz Pakistana podarila vse potrebno za življenje. V Indiji in Indoneziji sva pogosto globoko segla v žep in otrokom kupila hrano, in to cele vreče riža, na Zanzibarju in Šrilanki sva šolarje opremila s pisali in z radirkami, domačine pa z oblačili in s čevlji. Redno darujeva Rdečemu križu in Karitas, večkrat sva organizirala akcijo zbiranja igrač, oblačil in finančnih sredstev za Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje in Materinski dom Ljubljana, dolga leta smo sodelovali z Anino zvezdico in letos z društvom Sladkorčki. Dobrodelnost je z nama tako v najinih podjetjih kot tudi v zasebnem življenju. Velik dobrodelni projekt kreativnega otroškega mesta Minicity Ljubljana so tradicionalni Okrogli trebuščki. Občutek za dobrodelnost želiva privzgojiti tudi najinim otrokom. Za posameznika so to majhni koraki, s katerimi lahko naredimo nekomu veliko spremembo,” nam je zaupal Miha Culiberg, oče petih otrok in podjetnež.

Z dobrodelnimi prispevki, ki jih je v sodelovanju s Slovensko karitas družina začela zbirati že pred popotovanjem, pa lahko vsak izmed nas prispeva h gradnji novih zavetišč za revne otroke v kraju Serowe v Bocvani, ki so brez varne strehe nad glavo (s sporočilom SMS se prispeva evro ali pet evrov). Pozivajo tudi podjetja, da se pridružijo njihovemu dobrodelnemu projektu za Afriko. Podatki o zbranih sredstvih bodo javno dostopni v obdobju od 1. 9. do 1. 11. 2021 na straneh Slovenske karitas. K sodelovanju pri projektu sta zakonca povabila tudi veliko prijateljev in podjetij iz Srbije. 

»Ko me je gospa Jasna Žaler Culiberg pred nekaj meseci prvič poklicala in povedala, da bi želela nekaj dobrega narediti za revne v sklopu svojega potovanja po Afriki, se mi je pojavljalo veliko vprašanj, kako naj bi vse to potekalo. Pri skupnem načrtovanju akcije sem hitro opazila njeno veliko srčnost za pomoč najrevnejšim in dobro organiziranost. Na Slovenski karitas smo zelo veseli te njene pobude in upamo, da bomo s skupnimi močmi lahko zagotovili sredstva za zavetišča za več revnih družin v kraju Serowe v Bocvani in jim s tem omogočili dostojnejše življenje je povedala Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas.

Bocvana se sooča z velikim pomanjkanjem pitne vode. Številni vodni viri so se posušili, razmere so zelo nenaklonjene kmetijstvu, obenem pa je odstotek okuženih z virusom HIV med prebivalstvom Bocvane med najvišjimi na svetu. “Razmere za otroke v Afriki so resnično žalostne. Mnoge družine nimajo strehe nad glavo niti suhega kotička, kamor bi se lahko skrili pred dežjem in shranili svoje osebne dokumente. Manjkajo jim čevlji, obleke, svinčniki, kalkulatorji, šolske torbe, volna, da matere ustvarijo oblačila, plenice, trda mila, prva pomoč in seveda hrana. Z našo potjo bi radi najinim otrokom in vsem, ki nas bodo spremljali, približali afriški svet, ki se na prvi pogled morda vsakemu izmed nas zdi zelo oddaljen. Vem, marsikdo bo zamahnil z roko in pomislil, kaj se pa gredo, saj imamo tukaj dovolj pomoči potrebnih otrok. Res je! Zato z našimi slovenskimi podjetji redno skrbimo za pomoč, prav tako pa tudi v zasebnem življenju mnogokrat pomagamo. Po letih dobrodelnih projektov na slovenskih tleh pa je čas, da se ozremo tudi prek meja in nekaj dobrega naredimo tudi tam,” je odkrito povedala Jasna, ki je že od svojega prvega potovanja skrbela za to, da na svojih poteh osreči vsaj enega posameznika. “Zbiranje sredstev pa ni edina misija naše poti – pozivam vsa podjetja in podjetnike s čutom za družbeno odgovornost, da se naši misiji pridružijo tudi z donacijami izdelkov, ki jih tam najbolj potrebujejo.”

Če bi tudi vi radi postali del dobrodelnega projekta, lahko s SMS CLOVEK1 (1 EUR) in  CLOVEK5 (5 EUR) na 1919, kar podpirajo vsi mobilni operaterji, na račun, odprt pri Karitas, namenite svoj prispevek, s katerim bomo skupaj zgradili novo zavetišče za otroke, matere pa opremili s sanitetnim materialom, z oblačili in drugimi potrebnimi dobrinami. Hvala!

Pošljite SMS CLOVEK1 na 1919 in darujte 1 EUR              SMS CLOVEK5 na 1919 in darujte 5 EUR   Finančna sredstva (višja od 5 EUR) lahko nakažete tudi na TRR, ki je odprt pri Slovenski karitas: Slovenska karitas Kristanova ulica 1 1000 Ljubljana TRR: SI56 02140-0015556761 sklic: SI 00 220 namen: Pomoč Bocvana
V takšnih bivališčih živijo mnoge družine na podeželju Bocvane.