Delno poročilo o nujni pomoči mreže Karitas pri poplavah 2012

Posledice po vodni ujmi oz. poplavah, ki se je zgodila v ponedeljek 5.11.2012, so katastrofalne. Na širšem Koroškem in Podravskem področju – območje Nadškofijske karitas Maribor, je bilo pod vodo po poročanju in ocenah lokalnih oblasti okoli 700 stanovanjskih objektov. Prostovoljci Župnijskih karitas so jih do sedaj obiskali že preko 250.

Na področju Škofijske karitas Celje pa je bilo poplavljenih preko 550 stanovanjskih objektov. Prostovoljci, člani Župnijskih karitas,  so vse obiskali in jih oskrbeli z najbolj nujnimi stvarmi za preživetje.

Strokovni svet Slovenske karitas je v ponedeljek 5. 11. 2012, sprostil iz sklada za naravne nesreče začetna sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim v skupni višini 40.000 EUR.

Tako je Nadškofijska karitas Maribor  s 320 prostovoljci obiskala ljudi, ki so se znašli v stiski zaradi poplav in razdelila 10.500 kg hrane, 5.000 kg ozimnice, 1500 vreč pralnega praška, 1500 kosov čistil, 10 ton oblačil, 250 kosov odej, 6 kosov grelnih teles.

Škofijska karitas Celje pa je s preko 120 prostovoljcev razdelila 540 vreč pralnega praška, 2160 litrov mleka, 1000 kosov čistil, 100 kg kruha, 100 kg salam, 200 kosov konzerv, 1500 litrov vode, 400 kom čaja, 2 sedežni garnituri, 2 postelji, 8 vzmetnic in 20 m2 toplega poda.

Najhuje so poplave prizadele naslednje kraje na področju Nadškofijske karitas Maribor: Črna, Slovenj Gradec, Dravograd, Pameče, Šentjanž pri Dravogradu, Vuzenica, Muta, Maribor – Melje, Malečnik, Duplek, Dvorjane, Markovci, Gorišnica, Videm pri Ptuju, okolico Ormoža. Na območju Škofijske karitas Celje pa Laško, Rimske Toplice, okolico Celja, Mozirje, Braslovče, Šmartno ob Paki, Nazarje, Šoštanj, Rečica ob Savinji, Ljubno ob Savinji, Velenje.

Prva pomoč Karitas pri odstranjevanju vode in blata je bila delno že realizirana oz. je v realizaciji. Sledi 2. faza pomoči pri sanaciji posledic vodne ujme. Kakor je bilo zapisano bo Karitas morala pomagati izdatneje vsaj 1.000 družinam oz. posameznikom, ki so izgubili vse, kar so s težavo in odrekanjem gradili celotno življenje. Delno je potrebno pomagati tudi tistim, katerim so bili zaliti kletni prostori z instalacijami in ozimnico.

V tej 2. fazi je pomembno, da prizadetim zagotovimo zadostno finančno pomoč, da jih pomoč Karitas ne bo pahnila še v večjo stisko in da ohrani njihovo dostojanstvo. Predvsem je pomembno, da jim pokažemo, da niso ostali sami in da so še vedno sposobni iz te tako grozljive situacije ter izkušnje se dvigniti najprej sami seveda ob materialni in predvsem finančni podpori širše skupnosti – tudi Karitas.

Delno poročilo sta pripravila: Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor in Matej Pirnat, generalni tajnik Škofijske karitas Celje

Če želite pomagati, lahko izpolnite spodnji obrazec:

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.


  SLOVENSKA KARITAS
  Kristanova ulica 1
  1000 Ljubljana
  TRR: SI56 0214 0001 5556 761
  Namen: POPLAVE 2012
  Sklic: 00 6220

  Iskrena zahvala vsem, ki boste prispevali za prizadete v poplavah.