Brez čuta za sočloveka se ne da opravljati prostovoljskega dela

Karitativna dejavnost na Kočevskem ima že dolgoletno tradicijo, saj v takšnem konceptu deluje že 31 let. Prostovoljci kočevske Karitas so zbrani iz štirih župnij – Kočevje, Stara Cerkev, Kočevska Reka in Fara. Danes z nami delijo svoje razmišljanje o prostovoljnem delu:

Sama beseda karitas pomeni dejavna ljubezen. Pomoč ljudem v stiski je tako vodilo enajstih prostovoljk in prostovoljcev, ki smo aktivni na tem področju. Vsi se po najboljših močeh trudimo ljudem prisluhniti, jih motivirati, biti prijazni, da nas ljudje začutijo in so nas pripravljeni sprejeti. Damo jim vedeti, da v svojih težavah niso sami. Vsak od nas skuša po svojih sposobnostih in znanjih prispevati svoj delež za dobrobit sočloveka.

Naše delo ne obsega samo razdeljevanja hrane in oblačil, sodelujemo namreč tudi z različnimi ustanovami, kot je Center za socialno delo, obiskujemo oskrbovance v Domu starejših občanov Kočevje, kjer smo imeli pred epidemijo vsak prvi petek v mesecu tudi sv. mašo.

Lani smo v sodelovanju s trgovino Hofer Kočevje prvič zbirali tudi hrano za pomoč otrokom in družinam v stiski, kjer so nam pri dežurstvu pomagali mladi iz naše župnije.

Naštete dejavnosti so vpogled v le delček našega dela, saj je karitativnost postala del našega vsakdana. V zadnjem letu in pol smo bili soočeni s problemi, ki so temeljito vplivali na navade in potrebe ljudi in so marsikoga pahnili na sam rob preživetja. Velikokrat opazimo, da poleg materialnih dobrin ljudje močno potrebujejo toplino, prijazno besedo, da so slišani.

Žalostne zgodbe nas ne ohromijo, temveč nam dajejo še večjo moč za naprej. Brez čuta za sočloveka in razumevanje njegove stiske se dela prostovoljstva ne da opravljati. Energija, vložena v karitativno dejavnost, pa je vedno znova poplačana s hvaležnim nasmehom (sv. Vincencij Pavelski).

Preprostost je v tem, da delamo vse iz ljubezni do Boga in da imamo pri vsakem svojem delu za cilj le Božjo slavo.

Zapisala: Marta Podkoritnik
Fotografija: iz lastnega arhiva
Prvič objavljeno v Žarek dobrote, januar 2022

Bi želeli redno prebirati Žarek dobrote?
Naročite ga na [email protected] ali na 01/ 300 59 60.