Karitas za─Źenja z zbiranjem pomo─Źi za migrante in begunce

Slovenska karitas vsako leto v svoje programe pomo─Źi vklju─Źuje preko 2.000 migrantov in beguncev, ki ┼żivijo Sloveniji. V zadnjih letih pa pomaga tudi sirskim in ira┼íkim beguncem na Bli┼żnjem Vzhodu. V prihodnjih dneh bo verjetno pribe┼żalo v Slovenijo ve─Źje ┼ítevilo migrantov in beguncev, ki so pri┼íli v Evropo v ┼żelji za bolj┼íim ┼żivljenjem in bodo potrebovali na┼ío pomo─Ź. Zato smo se na Slovenski karitas se ┼że za─Źeli pripravljati, da bomo lahko tem ljudem takoj pomagali z najnujnej┼íimi ┼żivljenjskimi potreb┼í─Źinami, informacijami in psihosocialno pomo─Źjo. Danes v ta namen za─Źenjamo z zbiranjem denarnih sredstev.

Pri realizaciji te pomo─Źi bo Karitas aktivirala svojo mre┼żo prostovoljnih sodelavcev ┼íkofijskih in ┼żupnijskih Karitas, ki mejijo na Hrva┼íko in bodo s svojo pomo─Źjo migrantom in beguncem pomagali ohranjati ─Źlovekovo dostojanstvo. Za pomo─Ź imamo na razpolago tudi tolma─Źe za arabski jezik. Slovenska karitas pa pri realizaciji pomo─Źi, tako kot ob drugih izrednih razmerah v preteklosti, pri─Źakuje dobro sodelovanje z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bo pomo─Ź za ljudi tako ─Źim bolj u─Źinkovita.

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomo─Ź beguncem in migrantom. Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomo─Ź beguncem; Sklic: 00 628

Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporo─Źila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogo─Źe prispevati 5 Eur za hrano in vodo za pomo─Ź beguncem.

Pomagate lahko tudi kot prostovoljec >>>

Za─Źeli smo tudi z zbiranjem materialne pomo─Źi na naslednjih lokacijah ┼íkofijskih Karitas (morebitne nove lokacije bodo sprotno objavljene na www.karitas.si):

 • Humanitarno skladi┼í─Źe Nad┼íkofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
 • Humanitarno skladi┼í─Źe ┼ákofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 ┼Żalec,

Obe skladi┼í─Źi sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega ─Źasa bosta oba zbirna centra imela mo┼żnost oddaje pomo─Źi v namenskih zabojnikih.

 • Humanitarni zbirni center ┼ákofijske karitas Ljubljana na Sloven─Źevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladi┼í─Ź (Odprt vsak delavnik od 10. do 15. ure.┬á)

ZBIRAMO:

 • odeje, spalne vre─Źe in le┼żalne podloge (kot armafleks),
 • higienske pripomo─Źke:
 • otro┼íke plenice, higienske rob─Źke, damske vlo┼żke, milo, zobno pasto in ┼í─Źetke,
 • pitna voda – izklju─Źno plastenke,
 • mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave:
  • pi┼í─Źan─Źja pa┼íteta, ribe, puranji mesni narezek, prepe─Źenec, zapakirano suho sadje
 • topla obla─Źila, trenerke in spodnje perilo,
 • razen ┼íportnih ─Źevljev, OBUTVE NE ZBIRAMO.

Oba zbirna centra bosta predvidoma odprta do sredine septembra oz. do preklica.

Slovenska karitas pa v tej begunski krizi tesno sodeluje tudi z mednarodno mre┼żo Karitas. V primeru, da begunci ne bi pribe┼żali v Slovenijo, bomo zbrana sredstva in materialno pomo─Ź namenili za pomo─Ź beguncem v drugih dr┼żavah v Evropi (Srbiji, Makedoniji ÔÇŽ) preko lokalnih Karitas in drugih organizacij.

V ta namen smo ┼że namenili 5.000 EUR za pomo─Ź beguncem in migrantom, ki potrebujejo ─Źlovekoljubno pomo─Ź v obmejnih krajih Pre┼íevo in Kanji┼ża v Srbiji ter tudi v Beogradu, kjer bo pomo─Ź v ljudem v hrani, higieni, oblekami realizirala Karitas v Srbiji. Preko ┼ákofijske karitas Celje so v preteklem tednu v Makedonijo poslali za pomo─Ź beguncem 21 palet materialne pomo─Źi v obla─Źilih, odejah in higienskih potreb┼í─Źinah ter jim namenili 4.000 EUR za pomo─Ź pri nakupu hrane za dnevne obroke beguncev.

Hvala vsem za solidarnost!

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas

 

********************

Ve─Ź o pomo─Źi Slovenske karitas beguncem in migrantom v preteklosti

Karitas namenila ┼że 40.000 EUR za pomo─Ź Sirskim in Ir┼íkim beguncem

Na┼ía pomo─Ź beguncem iz Sirije in Iraka pa se je za─Źela ┼że v letu 2013, ko smo posredovali 10.000 EUR Karitas v Tur─Źiji┬áza nudenje najnujnej┼íe┬ápomo─Źi s hrano in zdravstveno oskrbo za sirske begunske dru┼żine┬áv obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Tur─Źiji. V oktobru 2014 smo nakazali 10.000 EUR nacionalni Karitas v Iraku za prvo pomo─Ź preganjanim dru┼żinam in posameznikom v krajih Erbil, Dohuk in Zakho. V januarju 2015 smo ob hudi zimi Karitas v Jordaniji namenili 8.000 RUR za pomo─Ź ira┼íkim in sirskim beguncem v Jordaniji, ki so prejeli pakete z odejo, toplimi obla─Źili in obutvijo, v juniju 2015 pa ┼íe dodatnih 12.000 EUR za pomo─Ź tem beguncem v hrani, higieni ter zdravstveni oskrbi. Skupaj je Slovenska karitas tako do sedaj nakazala 40.000 EUR za pomo─Ź beguncem na Bli┼żnjem vzhodu.

V Sloveniji Karitas letno v pomaga preko 2000 migrantom

Sicer pa Slovenska karitas vsako leto v svoje programe vklju─Źuje preko 2.000 migrantov. Pomaga jim z materialno pomo─Źjo in urejanjem statusa ter dokumentov. Karitas izvaja tudi oskrbo za ┼żrtve trgovine z ljudmi. Prav migranti so najve─Źkrat prve ┼żrtve trgovine z ljudmi, prisilnega dela, trgovanja z organi in prostitucije. Zato je poleg zakonitega prehajanja meja potrebno ohraniti dostojanstvo vsakega ─Źloveka.