Delno poro─Źilo o nujni pomo─Źi mre┼że Karitas pri poplavah 2012

Posledice po vodni ujmi oz. poplavah, ki se je zgodila v ponedeljek 5.11.2012, so katastrofalne. Na ┼íir┼íem Koro┼íkem in Podravskem podro─Źju ÔÇô obmo─Źje Nad┼íkofijske karitas Maribor, je bilo pod vodo po poro─Źanju in ocenah lokalnih oblasti okoli 700 stanovanjskih objektov. Prostovoljci ┼Żupnijskih karitas so jih do sedaj obiskali ┼że preko 250.

Na podro─Źju ┼ákofijske karitas Celje pa je bilo poplavljenih preko 550 stanovanjskih objektov. Prostovoljci, ─Źlani ┼Żupnijskih karitas,┬á so vse obiskali in jih oskrbeli z najbolj nujnimi stvarmi za pre┼żivetje.

Strokovni svet Slovenske karitas je v ponedeljek 5. 11. 2012, sprostil iz sklada za naravne nesre─Źe za─Źetna sredstva za realizacijo prve pomo─Źi najbolj prizadetim v skupni vi┼íini 40.000 EUR.

Tako je Nad┼íkofijska karitas Maribor┬á s 320 prostovoljci obiskala ljudi, ki so se zna┼íli v stiski zaradi poplav in razdelila 10.500 kg hrane, 5.000 kg ozimnice, 1500 vre─Ź pralnega pra┼íka, 1500 kosov ─Źistil, 10 ton obla─Źil, 250 kosov odej, 6 kosov grelnih teles.

┼ákofijska karitas Celje pa je s preko 120 prostovoljcev razdelila 540 vre─Ź pralnega pra┼íka, 2160 litrov mleka, 1000 kosov ─Źistil, 100 kg kruha, 100 kg salam, 200 kosov konzerv, 1500 litrov vode, 400 kom ─Źaja, 2 sede┼żni garnituri, 2 postelji, 8 vzmetnic in 20 m2 toplega poda.

Najhuje so poplave prizadele naslednje kraje na podro─Źju Nad┼íkofijske karitas Maribor: ─îrna, Slovenj Gradec, Dravograd, Pame─Źe, ┼áentjan┼ż pri Dravogradu, Vuzenica, Muta, Maribor ÔÇô Melje, Male─Źnik, Duplek, Dvorjane, Markovci, Gori┼ínica, Videm pri Ptuju, okolico Ormo┼ża. Na obmo─Źju ┼ákofijske karitas Celje pa La┼íko, Rimske Toplice, okolico Celja, Mozirje, Braslov─Źe, ┼ámartno ob Paki, Nazarje, ┼áo┼ítanj, Re─Źica ob Savinji, Ljubno ob Savinji, Velenje.

Prva pomo─Ź Karitas pri odstranjevanju vode in blata je bila delno ┼że realizirana oz. je v realizaciji. Sledi 2. faza pomo─Źi pri sanaciji posledic vodne ujme. Kakor je bilo zapisano bo Karitas morala pomagati izdatneje vsaj 1.000 dru┼żinam oz. posameznikom, ki so izgubili vse, kar so s te┼żavo in odrekanjem gradili celotno ┼żivljenje. Delno je potrebno pomagati tudi tistim, katerim so bili zaliti kletni prostori z instalacijami in ozimnico.

V tej 2. fazi je pomembno, da prizadetim zagotovimo zadostno finan─Źno pomo─Ź, da jih pomo─Ź Karitas ne bo pahnila ┼íe v ve─Źjo stisko in da ohrani njihovo dostojanstvo. Predvsem je pomembno, da jim poka┼żemo, da niso ostali sami in da so ┼íe vedno sposobni iz te tako grozljive situacije ter izku┼ínje se dvigniti najprej sami seveda ob materialni in predvsem finan─Źni podpori ┼íir┼íe skupnosti ÔÇô tudi Karitas.

Delno poro─Źilo sta pripravila: Darko Bra─Źun, generalni tajnik Nad┼íkofijske karitas Maribor in Matej Pirnat, generalni tajnik ┼ákofijske karitas Celje

─îe ┼żelite pomagati, lahko izpolnite spodnji obrazec:

1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli polo┼żnico.

* Vsa polja so obvezna

Ime in priimek

Naslov

Poštna številka

Kraj

Znesek:

Namen:

Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izklju─Źno za obve┼í─Źanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.


SLOVENSKA KARITAS
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POPLAVE 2012
Sklic: 00 6220

Iskrena zahvala vsem, ki boste prispevali za prizadete v poplavah.