Zmagovalni prispevek nagradnega natečaja o migracijah in razvoju napisala študentka Elena Peskar

V sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in časopisom Primorske novice smo v novembru in decembru 2020 izvedli NAGRADNI NATEČAJ za študente medijskih študij za pripravo najboljšega časopisnega članka na temo povezanosti migracij z globalnim razvojem.

Natečaj je potekal v sklopu 3-letnega mednarodnega projekta zagovorništva in ozaveščanja z naslovom   MIND Migracije.Povezanost.Razvoj., ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Preko projekta MIND si 12 partnerskih organizacij Karitas iz 11 evropskih držav prizadeva za povečanje ozaveščenosti javnosti o povezanosti migracij z globalnim razvojem (vzroki za migracije), spodbuja k sprejemanju ljudi iz drugih kultur in okolij, ozavešča o pomenu aktivne vloge migrantov pri soustvarjanju razvoja v gostujočih in izvornih državah ter spodbuja k uresničevanju Ciljev trajnostnega razvoja.

Z natečajem smo želeli spodbuditi poglobljen pogled na migracije in povečati ozaveščenost o pozitivnih učinkih migracij ter njihovi povezavi z globalnim razvojem. Študentom smo želeli ponuditi priložnost, da z avtorskim prispevkom pripomorejo k širšemu razumevanju te kompleksne tematike v slovenski družbi in grajenju vključujoče družbe.

Prvo mesto je zasedla Elena Peskar s prispevkom “Predsodki do priseljencev so globoko zakoreninjeni”, ki je bil objavljen v Primorskih novicah 18.12.2020 , na Svetovni dan migrantov. Preberite si ga na straneh Primorskih novic:

“Nihče me ni poslušal, ker sem bil drugačen, tujec” – Primorske novice

Lahko si ga preberete tudi na spletnih staranih Karitas:

Drugo mesto je zasedel Luka Drašler Florjančič s prispevkom “Dom skozi moje oči”. Preberite si ga tukaj:

DOM SKOZI MOJE OČI, avtor Luka Drašler Florjančič – 2. mesto na natečaju

Izražena mnenja predstavljajo mnenja dijakov in ne uradnega stališča EU in Vlade RS.