Zaključek letošnje preventivne akcije

Akcija 40 dni brez alkohola, ki je potekala med 25. februarjem in 11. aprilom 2009, je končana. Letos je potekala že četrto leto in je postala nekako tradicionalna ter med ljudmi dobro sprejeta. Namen akcije je osveščati javnost in opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola. Zato so tudi letos organizatorji pozivali k 40-dnevni odpovedi alkoholu v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč na cestah in zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola.

Organizatorji so z letošnjim geslom Manj, malo ali nič alkohola je vedno prava odločitev želeli poudariti in so še enkrat dokazali, da namen akcije ni zdravstvena kura ali preganjanje alkoholnih pijač, ampak preprosta logika spreminjanja najglobljih navad, ki so od rojstva do smrti povezane z alkoholom.

V podporo akciji so pripravili spletno stran www.brezalkohola.si in informativna gradiva. Slovenska Karitas je nagovorila približno 800 župnijskih skupnosti in razdelila po 110 tisoč zgibank in magnetnih solzic ter 3500 plakatov.
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je razdelil 4000 plakatov. Na svoji spletni strani je tudi izvedel anketo, ki je pokazala, da se bo oziroma je akcije v celoti udeležilo 41,6 odstotka ljudi, 22,9 odstotka pa jo je upoštevalo tudi v prometu (N = 166).

Zaradi ustaljenih navad alkohol v Sloveniji povzroči skoraj vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom in veliko materialno škodo. Vsako leto umre med 400 in 500 ljudi zaradi bolezni in samomorov. Predvsem pa so neizmerljivi trpljenje in stiske v družinah – v povprečju v vsakem četrtem gospodinjstvu. To potrjujejo številne izpovedi na spletnem forumu, ki ga je pripravil Zavod Med.Over.Net in je del spletne strani www.brezalkohola.si.
Na spletu so med akcijo evidentirali več kot 130 tisoč dostopov, ki jih je opravilo 10 tisoč ljudi. Podrobnosti o akciji, vprašalnik za samooceno pitja, več literature poiščite na spletni strani www.brezalkohola.si.

Andreja Verovšek

Organizatorji: Slovenska Karitas, Ministrstvo za promet – Direkcija RS za ceste – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu,Zavod Med.Over.Net