Začetek akcije 40 dni brez alkohola

Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z Zavodom Varna pot in Katedro za družinsko medicino, Medicinske fakultete v Ljubljani, (projekt Sporočilo v steklenici) in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu med 17. februarjem in 3. aprilom 2010, organizirajo preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.Akciji se lahko pridružimo kot posameznik/ca, družina, skupnost, društvo, združenje, organizacija in v času med 17. februarjem in 3. aprilom 2010 na prireditvah, srečanjih in druženjih ne ponujate ali pijete alkoholnih pijač.
Akcija letos poteka že petič in z nosilnim sporočilom "ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA" skuša opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola ter izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu in zaradi bolezni, ki so posledica alkohola.  Organizatorji želimo opozoriti tudi na posledice prekomernega uživanja alkohola, ter spodbuditi širšo javnost k pravemu veselju brez alkohola.
Namen in potek letošnje akcije so na današnji tiskovni konferenci predstavili generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, mag. Bojan Žlender s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste ter Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net.

Generalni tajnik Slovenske Karitas, Imre Jerebic je uvodoma spregovori o duhu in namenu akcije 40 dni brez alkohola. Novost v letošnjem letu je merilec škodljivosti pitja alkoholnih pijač, ki bo poleg zgibanke in solzic pospremil akcijo 40 dnevne odpovedi alkoholu v znamenju solidarnosti. Prav tako je opozoril, da so otroci največje žrtve razmer, ki nastanejo kot posledica alkohola. Letos bodo otroci pri verouku v dar dobili solzico, ki ponazarja mozaik upanja.
mag. Bojan Žlender
s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste je prisotnim predstavil delovanje merilca in kako lahko z njegovo pomočjo ocenimo naše stanje po zaužitju določene količine alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola je tako priložnost, da preizkusimo sebe in svojo doslednost, pri udejanjanju odločitev. Naj bo rdeča luč spomin na včeraj in naj se čim pogosteje na merilcu prikaže zelena, kot luč, upanja za jutri.
Prof. prim. dr. Marko Kolšek, dr. med, s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani je spregovoril o dolgotrajnem procesu zdravljenja odvisnosti od alkohola in kakšna so občutja družine, ki spremljajo proces odvajanja od alkohola. Opozoril je tudi na pomen pravočasnega iskanja pomoči in organizacije, ki le to nudijo. Med drugim je poudaril pomen, ki ga ima pomoč, ki jo lahko nudimo kot prijatelji, sodelavci in sorodniki osebam, ki imajo težave z alkoholom. Pojasnil je, da so osebe, ki imajo težave z alkoholom bolniki, ki potrebujejo pomoč in ne sodbe.  Marsikdo si zaradi strahu pred obsodbo ne želi priznati, da potrebuje pomoč in da si želi drugačnega življenja, ter si je posledično ne upa poiskati.
Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net
  pa je podrobneje predstavila delovanje in zamisel spletnega foruma Alkohol, ki ga je lani obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev. Na forumu so zapisane misli, izpovedi in zgodbe ljudi, ki so posredno ali neposredno ujeti v primež  alkohola. Ljudem, ki potrebujejo strokovno mnenje ali nasvet pa na pomoč preko foruma priskoči tudi doktor Kolšek. Letos smo k akciji povabili župane, katerih misli v podporo so objavljene na spletni strani www.brezalkohola.si, ki je letos zaživela tudi v novi podobi, so bile besede, s katerimi je Andreja Verovšek pospremila začetek akcije.

Gosta na novinarski konferenci sta bila tudi dramski igralec MGL Gregor Čušin, zaporniški duhovnik Robert Friškovec in Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna Pot ter gospod  Elvis Herbaj iz Celjske multidisciplinarne skupine, ki se je letos odločila za sodelovanje v tej akciji.

Dramski igralec MGL Gregor Čušin je odigral življenjsko situacijo oseb, ki so tako posredno, kakor tudi neposredno povezane z alkoholom. Opozoril je na pomen, ki jo ima pomoč in na željo, ki mora dozoreti v posamezniku, da jo le ta tudi poišče.  Izpostavil je tudi pripravljenost, ki jo mora imeti tako posameznik, kakor tudi družba, da nudi pomoč osebam, ki so se znašle v vrtincu alkohola.

Novinarski konferenci se je pridružil tudi Franci Hočevar, svetovalec v kabinetu predsednika države Danila Turka. Izpostavil je težo, ki jo ima alkohol v današnji družbi in med drugim opozoril na podcenjenost posledic, ki jim botruje alkohol. Vzporedno z rekordom, ki ga vsako leto postavi ples četvork, v zatišju raste tudi količina popitega alkohola. Pomembno bi bilo, če bi se v času sprejemov odpovedali pitju alkohola in tako naredili nekaj v smeri izboljšav.

Na novinarski konferenci je pomembno sporočilo oddal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec, ki je med drugim opozoril na vlogo, ki jo imajo izgovori, kot so: »rabim nekaj, da bom dobre volje«, pri osmišljanju pitja alkohola. V sebi nosimo namreč stvari, ki nas priklepajo, ki nas usmerjajo k tlom in nam zapirajo pot ter onemogočajo rast. Ena izmed takšnih stvari je alkohol. Opozoril je, da imamo v življenju lahko tudi drugačno veselje.

Sporočilo, ki ga je na novinarski konferenci posredoval Elvis Herbaj iz Celjske multidisciplinarne skupine je bilo opozorilo, da alkoholiki so bolniki, vendar kot takšni, ne smejo za volan. Poudaril je, da je alkohol v današnji družbi resen problem in zatiskanje oči ne pomaga nikomur.  Apeliral je na sodelovanje v akciji in na njeno razširitev čez celo leto.
Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna Pot je prisotne nagovoril o pomenu, ki jih ima vsakdan pri udejanjanju odločitve o odpovedi pitju alkohola. Opozoril je na stisko, težave in čas, ki ga potrebujejo žrtve prometnih nesreč, da okrevajo in si opomorejo po tragediji.

Akciji 40 dni brez alkohola so se vsako leto pridružile številne javne osebnosti, ki so s svojimi besedami v obliki sporočil oddanimi na spletni strani www.brezalkohola.si  izrazile solidarnost z vsemi, ki posredno ali neposredno trpijo zaradi posledic alkohola.

Kakšne so posledice prekomernega pitja alkohola?

V družinah

Veliko je družin, ki se srečujejo s hudimi stiskami, katerih povzročitelj je alkohol. Za marsikoga je lahko preglobok pogled v kozarec že usoden. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji 170.000 oseb, ki imajo težave s prekomernim uživanjem alkohola. Povedano drugače: vsaj vsaka četrta družina se srečuje z alkoholom.

Najhujše socialne posledice so nasilje nad partnerjem in otroki, razbite družine, nezmožnost za delo, bolezni in duševna ranjenost otrok. (Vir: Slovenska Karitas in Med.Over.Net)

Na naših cestah

Od leta 1991 do leta 2008 je kar vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Za posledicamii nesreč je v teh letih umrlo 1975  ljudi. Povzročeno je bilo za 1,5 milijarde EUR družbene škode.

Vendar te žrtve niso le statistika: so očetje, matere, otroci. (Vir: Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu)

Na našem zdravju

V Sloveniji je bilo v letu 2008 zaradi alkoholu pripisljivih bolezni in zastrupitev z alkoholom 3.800 mesecev (79.866 delovnih dni) odsotnosti z dela.

Zaradi čezmernega uživanja alkohola je umrlo 821 ljudi.

Alkohol je povzročil vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom in veliko gmotno škodo. (Vir: Inštitut za varovanje zdravja (registrirani podatki za leto 2008), statistični podatki Policije)

Na  spletni strani www.brezalkohola.si  so v spletnem forumu Alkohol objavljene številne tragične zgodbe, ki jih piše alkohol.

» V kratkem bo minilo šest let od smrti mojega očeta, alkoholika, ki je naredil samomor. Ni nas tepel, nikoli. Bil je prijazen, priden, nežen, pošten, rad nas je imel, jaz sem ga imela rada bolj kot kogarkoli. Ko pa sem opazila, da je pijan, ga niti pogledati nisem mogla. Sovražila sem ga. Zadnje leto je ata samo še pil in počival. Bil je drug človek. Postaran, tresel se je, zmedeno govoril … Ko sva se pogovarjala nazadnje, mi je med jokom rekel, da ne more prenehati s pitjem.«

» Zame bi bilo življenje z možem raj na zemlji, če ne bi bilo alkohola. Ko kaj spije, je popolnoma drugačen. Bojim se, da mi bo kaj naredil…« 

» Kar mimogrede se je zgodilo, da sem postala odvisna od alkohola. Začelo se je z enim pivom, pa z zabavo in se je stopnjevalo. Otroci so opazili in mi to tudi povedali: smrdiš mami, so mi rekli, pa tudi s široko odprtimi očki so me gledali, ko sem bila preveč vesela ali zgovorna. Vedela sem, kam me to pelje, pa se sama nisem znala ustaviti …«

Vir: Med.Over.Net ( Forum Alkohol)


Kontaktne osebe organizatorjev akcije:

Slovenska Karitas, Peter Tomažič, Telefon: 01/300 59 61 (60)
Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu,
mag. Bojan Žlender, Telefon: 01/300 91 70Zavod Med.Over.NetAndreja Verovšek, Telefon: 01/520 50 50