Ob letu 2010 zgled „Ljubezni v resnici“

Slovenski škofje, skupaj s papežem Benediktom XVI., zgled „Ljubezni v resnici“

Leto 2010 je bilo proglašeno za Evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti, ki se bo osredotočilo na široko evropsko kampanjo NIČ REVŠČINE. UKREPAJMO ZDAJ. Vse Karitas v Evropi, ki so pomembne družbeni igralec glede vsebine tega leta, so se odločile za sodelovanje predvsem z nadaljevanjem svojega ustaljenega dela služenja in pomoči ljudem v stiski. Izkoristile pa bodo to možnost tudi za to, da spomnijo vsakega človeka na njegovo moralno dolžnost v odgovornosti za druge, posebej za najšibkejše in uboge.

»Kampanja proti revščini je ključna naloga za Cerkve in kristjane. S tem, ko ljubimo uboge izražamo svojo ljubezen Kristusu, ki je prisoten v njih. Papež je sprejel povabilo generalnega vikarja Rimske škofije, naj v nedeljo, 14. februarja 2010 obišče nekatere projekte Karitas v Rimu. Med obiskom bo v duhu srečal vse uboge v Evropi, pokleknil pred njimi in vsem nam dal zgled.« Tako sta v skupnem pismu vsem predsednikom evropskih škofovskih konferenc in vodstvu članicam Caritas Europa zapisala predsednik COMECE (Sveta evropskih škofovskih konferenc) msgr. Adrianus H. van Luyn S.D.B., škof v Rotterdamu in prof. p. dr. Erny Gillen, predsednik Caritas Europa. Dodala sta povabilo:»Kot znamenje občestva, bi lahko vsi člani evropske škofovske konference v svojih škofijah lahko istočasno storili kaj podobnega, kot je ta pomembna simbolna papeževa gesta z obiskom projekta Karitas, ki je največja karitativna organizacija katoliške Cerkve. S tem bi prispevali k uresničitvi naše naloge, ki je: spodbujati širšo in globlje občestveno prizadevanje Cerkve v službi najbolj ubogim v letu 2010.«

Slovenski škofje so se odzvali na povabilo naj sledijo zgledu papeža Benedikta XVI in so v soboto, 13. in v nedeljo, 14. februarja, oziroma v dneh okoli godu sv. Valentina 2010, obiskali programe pomoči oz. sami naredili dobro delo kot znamenje prizadevanja KARITAS za NIČ REVŠČINE v evropskem letu 2010.

Ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. dr. Anton Stres se je v nedeljo 14.2.2010 udeležil skupnega kosila z brezdomci v dnevnem centru za pomoč brezdomcem v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

Mariborski nadškof metropolit dr. Franc Kramberger je, kakor vsak dan, obiskal bolnike v UKC Maribor ter pri nedeljski sv. mašni daritvi na oltar simbolično položil vse stiske ljudi.

Mariborski nadškof pomočnik in predsednik Slovenske karitas msgr. dr. Marjan Turnšek se je, prav tako v nedeljo, srečal z brezdomci v zavetišču Nadškofijske Karitas Maribor. Po končanem srečanju je daroval sv. mašo v mariborski stolnici.

Koprski škof msgr. Metod Pirih je na god sv. Valentina v Truškah obiskal stanovanjsko skupino »Vrtnica«, za osebe, ki so se odločile za zdravljenje alkoholizma.

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf je v soboto, 13. februarja obiskal skupnost Srečanje na Kobilju. Na tem obisku so se odgovorili, da bi za fante v Skupnosti srečanje, ki pomaga mladim na poti iz odvisnosti nabavili rabljen avto. Stari je namreč po dolgem času delovanja odpovedal. Polovico potrebnih sredstev bo prispeval g. škof osebno in pol ŠK Murska Sobota. G.Alojz Ratnik, tamkajšnji župnik in velik prijatelj in dobrotnik skupnosti, je že našel primeren rabljen avto, ki ga bodo fantje kmalu dobili v uporabo za nujne vožnje. Uporabo tega avta pa bo spremljal strokovni delavec Zavoda Pelikan Karitas.

Starejši, bolni in invalidni so bili vedno med najbolj ubogimi za katere je Cerkev in tudi Karitas vedno skrbela in jim pomagala. Zato je novomeški škof msgr. dr. Glavan Andrej, kot že vsako leto v teh dneh, obiskal vse domove za ostarele v škofiji in zanje daroval tudi sv.mašo.