V petih dnevih 1.225 kilometrov za ustvarjanje nasmehov in spreminjanje prihodnosti

Danes kolesarji začenjajo prvo od petih etap največjega vseslovenskega humanitarnega dogodka DOS – Dobrodelno okrog Slovenije. Najbolj znan dobrodelni kolesar Dami Zupi bo v družbi še 25 kolesarjev v 5 dneh, med 7. In 11. majem,  prekolesaril 1.225 kilometrov okoli Slovenije. Namen dobrodelne akcije DOS je zbiranje sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin.  Slovenska kolesarska humanitarna zgodba, ki ima tudi namen povezovanja, gre letos prvič v petih letih tudi izven meja Slovenije, saj bo del poti potekal tudi preko Avstrije.

»Slovenska kolesarska humanitarna zgodba gre letos prvič v petih letih tudi izven meja Slovenije. Del 4. trase bo letos speljan tudi po Avstrijski zemlji (od Sladkega vrha do Gornje Radgone)« je na letošnji novinarski konferenci povedal Dami Zupi. Dodal je, da DOS ni le kolesarski dogodek, temveč tudi povezovalni. Povezuje namreč posameznike, občine in kraje, saj trasa DOS-a poteka skozi 206 slovenskih krajev.

»Poslanstvo DOS-a je vsako leto tudi to, da skuša vsako leto privabiti čim več kolesarjev, da se pridružijo DOS karavani na poti za del trase ali celotno traso. S tem, ko se pridružijo ekipi kolesarjev pa prispevajo 10 € in s temi zbranimi sredstvi nato Slovenska karitas nakupi kolesa za otroke iz socialno ogroženih družin. Prav tako pa nekaj koles podarimo že na sami trasi.« je še dodal Dami.

Več o novinarski konferenci, ki je letos potekala v Gornji Radgoni, lahko prisluhnite tu: https://dos.si/video-arhiv-2024/.

Za Mlado Karitas in sodelujoče sodelavce in prostovoljce, je projekt zelo pomemben, ne samo iz vidika zbiranja sredstev, da nova kolesa podarimo otrokom, temveč tudi, ker je projekt športno naravnan in osvešča o zdravem načinu življenja. Pomembno se nam zdi opogumljanje mladih za aktivno preživljanje prostega časa in druženje s sovrstniki.

Več o DOS-u, si lahko preberete na spletni strani: www.dos.si.

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Šestindvajset kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružijo tudi ostali kolesarski navdušenci, bo kolesarilo: 

1. etapa: 7. maj – od Novega mesta do Strunjana
2. etapa: 8. maj – od Strunjana do Kobarida
3. etapa: 9. maj – od Kobarida do Velenja
4. etapa: 10. maj – od Velenja do Moravskih Toplic (mednarodna etapa)
5. etapa: 11. maj – od Moravskih Toplic do Novega mesta

Da bodo kolesa prišla v prave roke, bodo kot vsako leto poskrbeli pri Slovenski karitas.

Slovenska Karitas 
Kristanova ulica 1 
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: Za kolo

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na [email protected], 041 548 040

Kolesarite z nami! Veseli bomo Vaše objave in podpore.