ŠOLA ZA STARŠE

ŠOLA ZA STARŠE 2010/2011
ANTONOV DOM, TRŽAŠKA 85, LJUBLJANA

Vse dobro ima vrednost. Vse kar je vredno si zasluži, da traja. Kar traja pa ima tradicijo. Tako je tudi s Šolo za starše, ki jo organizirata Zavod Pelikan Karitas in Župnija Ljubljana Vič v Antonovem domu. Zato je vsak od Vas povabljen na naša srečanja z zanimivimi gosti in aktualnimi temami, ki se dotikajo tako staršev, otrok, starih staršev in vseh, ki jim ni kako naprej…

1. Dr. Zdenka Zalokar Divjak: sreda, 22. december 2010 ob 18.30 uri: Kako se naravnati proti brezciljnosti in apatičnosti otrok in mladostnikov. Apatičnost, zapiranje v svoj svet in odklanjanje zunanjega, pomanjkanje volje, ki duši življenje in sanje… Starši ne smemo dopustiti, da se pesimisem spremeni v apatičnost. Kako ukrepati, kdaj ukrepati? Odgovore bomo iskali skupaj.

2. Dr. Zdenka Zalokar Divjak: sreda, 12. januar 2010 ob 18.30 uri: Vzgoja volje, vztrajnosti in prenašanja porazov. Naloga staršev je, da svojega otroka pripravijo, da se pogumno pripravijo za življenjsko pot. Toda brez vztrajnosti, potrpežljivosti, trdne volje in zmanjšanja egoizma, bo popotnik nesposoben prehoditi pot… Vse to lahko otrok pridobi v vzgojnem procesu.

3. Zvone Horvat Žnidaršič: sreda, 16. februar 2011 ob 18.30 uri: Moj otrok se drogira? Droge postajajo stalnica v naši moderni družbi. Vsakodnevno nas obveščajo o različnih tragičnih življenjskih zgodbah. In ravno zaradi tega postajamo otopeli in vsako tako informacijo odrivamo. Toda kaj storiti, če se droga pojavi v naši družini? Kako lahko ukrepam, da ne bom delal še več škode? Kje so pasti? Zakaj hitro ukrepati? Kaj ponuditi namesto droge?

4. Dr. Miro Cerar: sreda, 16. marec 2011 ob 18.30 uri: Ali resnica in pravica vedno zmagata? Iskrenost, poštenje, pravica in resnica so vrednote, ki so zlorabljene. Zlaraba se kaže predvsem v tem, ker si te vrednote razlaga vsak po svoje in to glede na lastne potrebe, ugodje in želje… Kako te vrednote posredovati otrokom, mladim…

5. Dr. Stane Granda: sreda, 6. april 2011 ob 19.30 uri: Zgodovina kot vzgojiteljica (učiteljica) življenja. Gre za herodotov citat (učitelj zgodovine). Koliko zamujenih zgodovinskih priložnosti smo izpustili, spregledali ali celo zavestno zavrgli. Ali se lahko iz izkušenj naših prednikov lahko kaj naučimo za danes in za jutri? Katerih napak ne smemo ponoviti? Kako pa je z našo narodno zavestjo? Ali res izginjamo? Ali nas res čez nekaj let ne bo več?

VABLJENI IN OBVESTITE ŠE DRUGE!