Slovesna otvoritev in blagoslov Centra youngCaritas v Ljubljani

V soboto, 17. 12. 2022 je potekala slovesna otvoritev in blagoslov Centra youngCaritas. Center je svoje prostore dobil na območju Teološke fakultete na Poljanski cesti v Ljubljani. Prostore je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Za glasbeni uvod je s klavirsko spremljavo Lovra Freliha in pod vodstvom dirigenta Jana Gorjanca s prepevanjem adventnih pesmi poskrbel Ženski pevski zbor Petrol.

Sledila je podelitev zahval prostovoljcem, ki so svoj trud vložili v obnovo in pripravo prostorov, da so sedaj pripravljeni za delovanje. Pri pleskanju prostorov, prevozu materiala, montaži laminata in postavitvi čajne kuhinje je sodelovalo 12 prostovoljcev. Kot je poročal nacionanlni koordinator youngCaritas Luka Oven, so skupno opravili 342 ur prostovoljnega dela.

Zbrane je s spodbudnim govorom nagovoril tudi Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenke karitas, ki pohvalil mlade, da so s svojim prostovoljnim delom in idejami omogočili, da je Center ki bo povezoval mlade pripravljen za uporabo.

Pohvalo, pa je mladim prostovoljcem namenil tudi nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je blagoslovil prostore. Mlade je spodbudil k aktivnemi življenju in prispevanju v družbi, tudi če niso že na začetku omogočene vse strukture, o čemur priča tudi Center youngCaritas, ki je nastal po številnih letih aktivnega delovanja mladih v Karitas.

Blagoslovu je sledil slavnostni prerez traku, ki sta ga z nadškofom Zoretom opravila voditelja youngCaritas Slovenija Tine Zevnik in Veronika Žižek. Po uradnem delu je sledilo kratko druženje ob domačih dobrotah in čaju.

Nato pa so prostovoljci nadaljevali z letnim srečanjem, na katerem so pregledali vse uspešno zaključene aktivnosti v letu 2022 in se ozrli tudi naprej v leto 2023. Potek srečanja v fotografijah si lahko ogledate v galeriji spodaj.


O Centru youngCaritas

Mladi prostovoljci so že dlje časa gojili idejo o primernem prostoru, ki bi jim bil na razpolago, predvsem ko potrebujejo prostor za načrtovanje in izvedbo aktivnosti, projektov ter manjših delavnic. Še posbej se je ta potreba povečala v zadnjem času v povezavi z učenjem slovenščine za socialno ogrožene otroke. Potrebovali so tudi prostor za stalno shranjene materiale in opremo za izvajanje projektov. Pomebno pa je tudi, da sama lokacija nagovarja mlade, da vstopijo in postanejo prostovoljci Mlade Karitas, zato smo še posebej veseli, da je Center youngCaritas v sklopu prostorov Teološke fakultete.

KAJSE BO DOGAJALO V CENTRU?

Program in dogodki bodo pestri in raznoliki:

  • brezplačne preventivne delavnice za manjše skupine otrok,
  • učna pomoč, ki jo nudijo prostovoljci za socialno ogrožene otroke,
  • družabni dnevi za slovenske mlade in mlade z migrantskim ozadjem,
  • zanimive razprave in filmske projekcije o aktualnih socialnih vprašanjih,
  • preventivne aktivnosti,
  • različni dogodki, kot so filmske urice mladih za mlade ali projekti o fotografiji, umetnosti ali obrti, ki jih organizirajo mladi prostovoljci,
  • srečanja prostovoljcev in ožjih skupin po področjih dela, itd.

Predvsem pa Center youngCaritas nudi dovolj prostora, kjer lahko s prijatelji ali drugimi zavzetimi mladimi ob podpori ekipe Mlade Karitas načrtujejo in uresničijo svoje ideje in vizije.

Foto galerija