Slovenska karitas je Hrvaški Karitas danes nakazala zbranih 110.400 EUR za pomoč ob potresu v Petrinji

Slovenska karitas je Hrvaški Karitas danes nakazala zbranih 110.400 EUR za pomoč ob potresu v Petrinji in nadaljuje z zbiranjem sredstev. Od tega je bilo 31.300 EUR zbranih s SMS sporočili KARITAS5 na 1919 in 79.100 EUR z neposrednimi nakazili. Sredstva bodo sodelavci  Hrvaške Karitas, ki so iskreno hvaležni Sloveniji za veliko solidarnost, uporabili za nujno pomoč najbolj prizadetim gospodinjstvom v Petrinji ter še posebej v krajih v okolici kot je Glina, kjer je večina hiš porušenih, hudo poškodovanih ali nevarnih za bivanje. Prav v okoliških vaseh, ki niso v središču pozornosti, prostovoljci Hrvaške Karitas skrbijo za oskrbo s hrano in drugimi nujnimi življenjskimi pripomočki. Na terenu tudi zbirajo potrebe po pomoči.

Od 4. 1. 2021 zbiranje hrane in higienskih pripomočkov v trgovinah Mercator

Slovenska karitas v ponedeljek, 4. 1. 2021, začenja v 247 Mercatorjevih trgovinah tudi z zbiranjem materialne pomoči za pomoč prizadetim ob potresu. Za ta namen bodo pred blagajnami na voljo posebej označeni vozički, v katere bodo darovalci lahko odložili kupljene izdelke namenjene prizadetim ob potresu v Petrinji. Zbiramo samo pakirano hrano, ki ne potrebuje hlajenja, in osnovne higienske pripomočke.

Slovenska karitas ne zbira rabljenih oblačil in drugega rabljenega materiala za prizadete v potresu. Po informacijah Hrvaške Karitas tovrstna materialna pomoč v vseh oblikah intenzivno prihaja iz celotne Hrvaške: iz škofijskih karitas, škofij, dobrodelnih društev in od posameznikov. Nekatera skladišča na prizadetih območjih so tudi poškodovana. Na začasnih lokacijah je trenutno več kot dovolj oblačil in zbrane druge materialne pomoči za sprotno pomoč. Ostalo se začasno zbira v skladiščih po celi Hrvaški. Če bodo imeli na Hrvaški Karitas dodatne potrebe po rabljeni materialni pomoči, bodo sporočili Slovenski karitas.

Hrvaška Karitas se še naprej priporoča za pomoč v finančnih sredstvih, saj bo v naslednjih mesecih potrebno veliko sredstev za obnovo domov in tudi za celovito pomoč najbolj ranljivim družinam, ki so ostale brez strehe nad glavo in sredstev za preživljanje. Mnogi prizadeti iz okoliških vasi se preživljajo s kmetovanjem. Njihove kmetije so njihova življenja. Njihovi domovi in gospodarska poslopja so bili skoraj v celoti porušeni ali so nevarni za bivanje, zato bo potrebno veliko pomoči.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem darov za pomoč ob potresu v Petrinji z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas           
Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES PETRINJA

Sklic: 00 627

Hvala vsem darovalcem za sočutje in solidarnosti!

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas