Skrivnost v družinah – dokler ima moč, do spremembe ne more priti

Skrivnosti pomembno vplivajo na družinsko dinamiko, življenje in počutje članov v njih. Pogosto so obremenjujoče in boleče. Da bi se jih osvobodili, jih razumeli in osvobodili, se moramo v njih potopiti, jih raziskati in ozavestiti. Vabljeni, da stopite na pot razumevanja in najdete načine svoje osvoboditve.

Kaj je skrivnost?

Ko govorimo o skrivnosti razlikujemo zasebnost, zaupnost in skrivnost. Vsi trije pojmi so med seboj povezani.

Skrivnost je nenamerno prikrivanje, ki je pogojeno z močnim ukazom proti odprtemu priznanju in je povezano s strahom in tesnobi pred razkritjem. Za njo se skriva sram pred nečem in to preprečuje, da bi lahko o njej spregovorili. Zasebno je zaščiteno pred dostopom drugega. Je dogovor v družini, kaj se ne bo povedalo naprej drugim. Zaupnost je varen odnos in prostor, kjer lahko spregovorimo.

Kakšne skrivnosti poznamo

Skrivnost ima več obrazov. Lahko nastopi v odnosu samega do sebe, lahko v odnosu z drugim, v družini, med prijatelji, lahko tudi v skupnosti. Skrivnosti se lahko prenašajo v družinah med generacijami, na primer zakaj je nekdo odšel od doma, zakaj je nekdo v zaporu, da je nekdo zasvojen, ali je bil posvojen …

Skrivnost je lahko nevtralna, na primer »najstniške skrivnosti«, »šepetanje na blazini«, lahko je strupena ali nevarna. Strupena skrivnost ustvarja močno motnjo v odnosih. Nevarne skrivnosti pogosto v sebi skrivajo nasilna dejanja, kot na primer incestno nasilje.

Skrivnost je zelo občutljiva tema, ki v sebi skriva priložnosti zdravljenja družine. V psihoterapevtskem odnosu in procesu rehabilitacije lahko terapevt in klient odkrivata družinske skrivnosti in tako celita rane.

Dve skrivnosti sta še posebej težki: skrivnost zasvojenosti in skrivnost nasilja.

Kako odkrivati skrivnost

Pri odkrivanju družinskih skrivnosti je potreben čas, velika stopnja zaupanja in pomembno je, da ko jo odkrivamo, se tudi vprašamo, kaj se lahko zgodi, če se ta skrivnost odpre in razkrije. Kakšne bodo posledice in ali jih bomo lahko pomagali reševati.

Stopnja zaupanja pri zasvojenosti in nasilju je zelo šibka. Otrok iz družine, kjer je mama alkoholik, se je morda že večkrat poskušal komu zaupati in ni bil slišan, ali pa se je situacija celo poslabšala. Tudi dekle, ki je preživelo spolno zlorabo s strani očeta, je verjetno že komu poskušalo povedati in ji niso verjeli. Zato je zaupanje nujno potrebna stopnička pri razkrivanju skrivnosti.

Ko se lotimo razbijanja oklepa, se moramo zavedati, da bo veliko trdega dela še posebno, ker imamo družine svoje posebne lastnosti in značilnosti, ki skrivnosti varujejo.

Lastnosti svojcev in bližnjih oseb, ki podpirajo skrivnosti:

 • Poznajo skrivnosti.
 • Se težko odločijo za odkritje.
 • Ne želijo biti nosilci sprememb.
 • Nimajo dovolj močne opore v socialnem okolju.

Zakaj bližnji preprečujejo odkrivanje skrivnosti:

 • Da bi se obvarovali pred sodbami okolice.
 • Srečujejo se z lastnimi občutki krivde, da se niso odzvali prej.
 • Jih je strah poslabšanja situacije in reakcij problematičnih članov.
 • Tudi sami kažejo značilnosti »odvisnih družin.«

Preberite tudi V tišini odrasli otroci alkoholikov.

Značilnosti družin, ki varujejo skrivnosti

Družine se prilagodijo in varujejo skrivnosti, ker imajo naslednje značilnosti:

 • Imajo člane/a, ki je zamenjal prioritetne naloge in pred skrb za otroke in svoje bližnje postavil nefunkcionalno vedenje. Na primer se vse v njegovem življenju vrti okoli alkohola, pri tem pa pozabi po otroka v šolo.
 • V teh družinah so spremenjene vrednote ali pa so popolnoma izgubile svoj pomen. Na primer vsi družinski lažejo – žena pokliče delodajalca, da je mož zbolel, pri čemer prikrije, da je prejšnji dan popival.
 • Pride do opuščanja odgovornosti – na primer se mož napije na pikniku in žena dovoli, da takšen vozi družino nazaj domov.
 • To vodi tudi do izpostavljanja nevarnosti, saj se bi lahko zgodila nesreča. Kljub temu družina nima moči, da bi se zoperstavili in potrpijo zaradi različnih razlogov.
 • Zaradi tega se soočajo s prezgodnjimi izgubami – otrok si že po osnovni šoli izbere šolo, ki je daleč od doma ali nekdo odide delati daleč od doma. Družine tudi trpijo izgubo zaradi odsotnosti člana zaradi zdravljenja zasvojenosti v času, ko je v bolnišnici. Vse to niso naravni cikli razvoja družine in nosijo negativne posledice.
 • Zgodi se tudi, da se vzorci in navade enega problematičnega člana prenesejo na druge. Govorimo o »nalezljivosti odvisnosti« na primer iz starša na otroka.
 • Izgovarjajo se, da je tak bil že oče, ali da je to vedno tako bilo – lastnost več generacij. Zaradi tega so pogosto vdani v usodo in živijo v prepričanju, da se ne da nič spremeniti.
 • Nihajo od »reševalcev« do izbruhov jeze in sovražnosti, ki so vedno močnejše (prepiri, fizični obračuni).
 • Vsi družinski člani kažejo odpor do razkrivanja skrivnosti in zdravljenja.

Kako v procesu zdravljenja

Zdravljenje, okrevanje in rehabilitacija v terapevtskem pomenu ni možna, če se skrivnost ne odkrije. Dokler ima skrivnost svojo moč, do spremembe ne more priti.

Skrivnost se lahko odkrije deloma, lahko v celoti. Na primer pri zasvojenosti je dobro, da se vsem pove, da “sem popil toliko kot sem mislil, ne pijem več in sem alkoholik v procesu zdravljena”. To je lahko tudi varovalni dejavnik. Pri nasilju se izbere, komu se pove.

Kaj, na kakšen način in kako se bo razkrivalo skrivnost je stvar dogovor med prizadeto osebo in zaupnikom. Pomembno pa je, da ko se skrivnost razkrije, se tudi zagotovi pomoč za njeno razreševanje.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik: Vloga in pomen skrivnosti v sistemski družinski dinamiki (video)

Vabljeni, da prisluhnete predavanju, ki podrobneje opisuje značilnosti skrivnosti v družinah, o njenih razkrivanjih in pomenu tega.

Vir: Strokovna konferenca Skupnosti MOST: Zdravljenje je končano, kaj pa sedaj?!, september 2021
Naslovna fotografija: Pixabay

Več informacij:

Sofinancer programa:

Projekt sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO (Javni razpis za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023 (Uradni list RS, št. 86/21)