Seminarji Karitas pod geslom “Srce, ki vidi”

Slovenska Karitas v evropskem letu prostovoljstva in v pastoralnem letu družbenega nauka Cerkve, ki poteka pod geslom Pravičnost v ljubezni, za sodelavce in prostovoljce pripravlja tri seminarje. Pod geslom Srce, ki vidi, bo seminar 7. in 8. oktobra 2011 v Postojni, 14. in 15. oktobra 2011 v Celju ter 21. in 22. oktobra 2011 v Veržeju. Program seminarjev je priprava na teden Karitas, ki bo pod istoimenskim geslom zadnji teden v novembru.

Karitas na seminarjih pričakuje več kot 300 udeležencev, ki jih bodo v obliki predavanj in delavnic nagovorili različni predavatelji. V Postojni bodo nastopili sodelavka Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen, moralni teolog in župnik iz župnije Ihan dr. Andrej Marko Poznič in psiholog Bogdan Žorž, v Celju sodelavec Socialne akademije Matej Cepin, dr. teologije in pedagogike/psihologije in dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani Stanko Gerjolj CM in tajnik Komisije Pravičnost in mir p. dr. Tadej Strehovec OFM, v Veržeju pa direktor Zavoda Pelikan – Karitas Matej Križanič, dr. družbenih ved Vinko Potočnik in dr. moralne teologije Ivan Štuhec. Na seminarjih bodo sodelovali tudi strokovni sodelavci Karitas, ki imajo bogate izkušnje s posameznih strokovnih področij.

Seminar se bo vsakokrat začel s petkovo večerno okroglo mizo z naslovom Opaziti stisko in imeti sočutno srce, pri kateri bodo udeleženci razmišljali, kako opaziti resnične stiske in kako na njih odgovoriti s pravo empatijo in sočutnim srcem. Sobotna dopoldanska predavanja in tematske delavnice bodo vsakokrat osredotočena na temo kaj je pravičnost, kako jo zagotoviti vsakemu človeku in kaj prostovoljci Karitas kot zagovorniki najbolj ubogih lahko storijo. V soboto popoldne bodo prostovoljci v manjših skupinah govorili o osebnih motivih za prostovoljno delo in si izmenjali izkušnje na področju pomoči ljudem v stiski.

Duhovnega dela seminarjev se bodo udeležili tudi slovenski škofje. Programa v Postojni se bo udeležil koprski škof msgr. Metod Pirih, v Celju mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek, v Veržeju pa murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Dodatne informacije dobite na sedežu Slovenske Karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected].

Seminar Karitas 2011, 7. in 8. oktober 2011, Postojna, Hotel Šport

PETEK

17.00 – zbiranje in prijava udeležencev na seminar v preddverju Hotela Šport

18.00 – sv.maša v župnijski cerkvi v Postojni

19.00 – večerja

A. OPAZITI STISKO IN IMETI SOČUTNO SRCE

20.00 – Okrogla miza z naslovom: Sočutno in z empatijo pristopiti k ljudem v stiski

Sodelujejo: Franica Grmek (družine), Lidija Jerebic (ženske v stiski), Brane Miličevič (odvisniki), Helena Zevnik Rozman (umirajoči in hudo bolni) ter Bogdan Žorž, strokovni spremljevalec okrogle mize.

Moderator bo Jože Kern.

SOBOTA

7.00 – sv. maša v župnijski cerkvi v Postojni

8.00 – zajtrk

B. PRAVIČNOST V LJUEBZNI

9.00 – Predavanje z naslovom: Kaj je pravičnost?

Predavatelj bo dr. Andrej Marko Poznič, moralni teolog

9.45 – Koreferat z naslovom: Kako jaz kot kristjan lahko živim pravičnost v ljubezni?

Predavateljica bo: Jožica Ličen

10.30 – odmor

C. PRIMERI ŽIVLJENJA PRAVIČNOSTI V LJUBEZNI

Štiri delavnice:

1. Prostovoljstvo kot oblika družbene odgovornosti posameznika. Gostji delavnice bosta: Marija Kraskovic in Andreja Urh.

2. Vprašanje okoljske pravičnosti in kaj je naša vloga pri tem. Delavnico bo vodila Saša Eržen.

3. Socialna pravičnost – kdaj je naša pomoč pravična. Delavnico bo vodila Jožica Ličen.

4. Sprejemanje ljudi drugih narodov, kultur, ver. Gost delavnice bo p. dr. Robin Schweiger.

12.30 – kosilo

D. MOJ OSEBNI ODGOVOR V SLUŽENJU DRUGIM

14.00 – Pogovorne delavnice: Pogovor o osebnih vzrokih za prostovoljstvo v Karitas, kaj nas pri delu z ljudmi motivira, kaj nas združuje in povezuje v Karitas.

15.30 – Plenum (poročanje o delo v skupinah)

16.00 – Zaključek seminarja