Seminar Karitas – Veržej

V petek 26. oktobra smo v Veržeju pričeli Seminar Karitas z okroglo mizo, ki je imela naslov Medgeneracijska solidarnost v družini. Gostje Alenka Fras, pastorala družine, Karlo Smodiš, urednik Naše družine, Štefan Kržišnik, Zavod Iskreni.net, Sara Jerebic, Družinski inštitut Bližina so izpostavili problem medgeneracijske solidarnosti v družini pri skrbi drug za drugega. Odprli so dileme glede vlog v družni ter odgovorili na vprašanje, če je možno medgeneracijsko sožitje v družini ali ne.

V soboto 27. oktobra smo pričeli s predavanjem Od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja. Predavatelj p. dr. Karel Gržan je predstavil štiri poti od osebne sreče do medgeneracijskega osrečevanja: pot do osebne sreče, pot do partnerske sreče, pot do generacijske sreče ter pot do medgeneracijske sreče.

Predavanju je sledli I. koreferat z naslovom Resnično veselje. Kapucin p. Stane Bešeter je spregovoril o pristnem veselju in odgovoril kdaj si lahko resnično vesel. Predstavil nam je tudi svojo osebno izkušnjo.

Po krajšem odmoru smo nadaljevali z  II. koreferatom: Graditi odnose in živeti sožitje. Alojzij Štefan, je predstavil kako pomembni so odnosi med generacijami in skupno sobivanje.

Nato so udeleženci predavanja po manjših skupinah razpravljali o tem, kaj jih osrečuje in kje najdejo vir veselja in sreče. Po kosilu je sledil drug del delavnic z naslovom Vključevanje veselja in medgeneracijskega sobivanja pri delu v Karitas. Udeleženciso predstavljali izkušnje iz svojih župnijksih Karitas. Ustavili so se tudi pri vprašanju ” Kako se lahko ŽK vključi v različne medgeneracijske dejavnosti v župniji ipd.?”

Več o Seminarju Karitas lahko najdete v priloženem video in slikovnem gradivu.

Slikovno gradivo

Okrogla miza

p. Karel Gržan

p. Stane Bešter

Alojzij Štefan