Še naprej zmerno in 0.0 v prometu preko celega leta. Sporočilo ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola

Ljubljana, 31. 3. 2018

40 dni brez alkohola v znamenje solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

www.brezalkohola.si

Hvala vsem, ki ste se zaradi sebe ali zaradi solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, odločili za 40 dnevno odpoved alkoholu. Organizatorji pozivamo: »Še naprej zmerno in 0.0 v prometu preko celega leta«. Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom ene akcije, ampak so spodbuda k trajnejšim spremembam v smeri zmernosti. Bodimo mladi, mladostni, veseli in pogumni brez alkohola!

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola pod naslovom »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola«. se je začela 14. februarja 2018 in zaključila v soboto 31. marca 2018. Organizatorji smo v 40 dneh opozarjali na tveganje zaradi alkohola ter spodbujali k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju. Geslo je spodbujalo mlade, da bi svoj prosti čas preživljali odgovorno brez alkohola in drugih drog ter obenem veselo in pogumno. Nas starše in vzgojitelje pa je spodbujalo k zgledu zmernosti in življenju brez opijanjanja.

V akcijo se je letos vključil še večji krog sodelujočih organizacij in tudi številnih posameznikov. Poleg organizatorjev Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa in Zavoda Med.Over.Net so pri akciji sodelovali tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja in Zavod Vse bo v redu, NIJZ (projekt SOPA), Zveza Klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent in Zavod Karitas Samarijan – program Vrtnica. Kot gosta v akciji sta letos sodelovali Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije. Akciji se je kot ambasador pridružil Tim Gajser in o svojem odnosu do alkohola, poguma in veselja je povedal naslednje:  https://www.youtube.com/watch?v=1Mo5FvgNkQg

Velika zahvala za odmevnost akcije gre 37 radijskim, 14 televizijskim postajam, 13 časopisnim hišam in 25 večjim spletnim portalom, ki so akcijo podprli z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.

V sklopu akcije smo organizatorji nagovorili preko 130.000 oseb z zgibankami, ki so bile poslane po župnijah, centrih za socialno delo, zdravstvenih domovih in po občinskih svetih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu preko Javne agencije za varnost v prometu. Spletno stran www.brezalkohola.si je v času trajanja akcije obiskalo 8.300 oseb. Preko družbenih omrežjih pa je akcija  dosegla več kot 60.000 ljudi, ki je objave prebiralo, všečkalo in delilo med svoje prijatelje.. Forum Zasvojenost in pomoč je v času trajanja akcije obiskalo 13.400 uporabnikov. Forum je namenjen pomoči pri vseh oblikah zasvojenosti, med njimi tudi z alkoholom, in pomoči bližnjim.

Zavod Med.Over.Net je izvedel javno tribuno – pogovor v živo na forumu Med.Over.Net – Kdaj in kam po pomoč zaradi alkohola? https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=11109495 in objavil dva intervjuja z osebama, ki imata izkušnjo z zasvojenostmi, z ene in druge plati zgodbe (https://med.over.net/clanek/natasa-sorko-koliko-posameznikom-se-uspe-resiti-alkohola, https://med.over.net/clanek/bozo-pongrac-tam-kjer-se-prekomerno-popiva-me-enostavno-ni).

Tistim svojcem, ki so preživeli travmo odraščanja v družini z dinamiko zasvojenosti so omogočili vključitev v terapevtsko skupino. Organizirano je bilo še nekaj drugih dogodkov, med njimi je Slovenska karitas organizirala romanje na Brezje in na Sveto Goro, katerega se je ob spremljajočih dogodkih udeležilo preko 500 oseb, svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno.  Zavod Vse bo v redu, katerega ustanoviteljica je Zavarovalnica Triglav, je poleg povabila vsem zaposlenim v Zavarovalnici Triglav, da podprejo akcijo, udeležencem Planice omogočil preventivno brezplačno uporabo alkotesta in jih povabil, da se pridružijo akciji. Razdeljevali so tudi gradiva s preventivnimi vsebinami.

V sklopu akcije smo prejeli vrsto odzivov. Zbrali in objavili smo jih na strani: http://brezalkohola.si/mnenja-sodelujocih. Nekaj vtisov in osebnih zgodb, ki so jih udeleženci akcije delili z drugimi: 

“Sodelujem že vsa leta, vendar se ne prijavljam redno. Sodelujem iz solidarnosti do vseh prizadetih posameznikov in družin, še posebej pa do otrok. Nimam lastnih izkušenj iz družine, sem pa dolga leta profesionalno delala z osebami, katerih problem je bila ena od odvisnosti. Prehudo! Koliko trpljenja in zavoženega! Koliko samouničevalnega življenja, čeprav pogosto odvisnik ni sam kriv! Upajmo na boljše čase!”

“Se pridružujem akciji, saj ko sam pomislim na alkohol mi postane slabo. Zato ga ne pijem nikjer in nikdar.”

“Se pridružujem – 395 dan.”

“Sodelujem že 4. leto, zakaj pa ne bi, če lahko in mi nič ne manjka.”

“Če se potrudiš, zdržiš tudi 4 leta.”

“Nisem alkoholičarka, popijem tudi kakšno pivo, dve v družbi. Vse moraš imeti v glavi. Želim, da bi se mladi malo zamislili, kako alkohol ubija, kaj naredi iz človeka, kaj iz otroka. Posledice so zelo hude, težke, ostanejo celo življenje. Življenje brez alkohola je lepo, jasno, čisto, srečno. Imeli smo praznovanje; bila sem presenečena za to akcijo se je odločila tudi moja sestra.”

“Star sem  30 let, podpiram to vašo akcijo, ker sam sem se odločil, da ne potrebujem alkohola, zato sem že 12 let brez alkohola.”

“Čeprav nikoli ne pijem in vozim, bi želel, da tisti, ki to delajo, pred pitjem razmislijo o posledicah hudih nesreč.”

“Biti brez alkohola, si bolj srečen.”

“Sodelujem, ker preveč rada pogledam v kozarec, to je vino ali pivo.”

“Poskušal bom, upam, da mi uspe.”

“Alkohola enostavno ne maram. Toliko gorja lahko povzroči. Zame 40 dni nobena težava. Lahko bi jih bilo 100. Pozdravljam akcijo.”

“Alkohola v življenju še nisem poskusil in ga tudi ne bom, sem še mladoletna oseba, a vendar opažam pitje alkohola že pri svojih vrstnikih.”

“… da se prečistim in ker sem pred leti zaradi tega izgubil vozniško.”

“Sodelujem  v znak solidarnosti do vseh ki trpijo, ki so izgubili drago osebo, ki trpijo družinsko življenje. Alkohola nisem poizkusila že 26 let, tudi na poroki svoje hčerke ne. Alkohol sovražim, ker mi je povzročil preveč gorja. Tudi brez opojne kapljice sem vedno dobre volje in tudi v družbi se imam lahko lepo brez pijače.”

“Lepo je, če se vsaj nekaj dni v letu ne pije alkohola v podporo odvisnikom …”

“Zaradi solidarnosti z vsemi tistimi, ki trpijo zaradi alkohola.”

“Sodelujem že peto leto.”

Kontaktne osebe organizatorjev:
Slovenska Karitas, Saša Eržen, tel. 01/300–59–60/69, e-naslov: [email protected];
Javna agencija RS za varnost prometa, Dragana Trivundža Tomanić, tel. 01/478–89–52, e-naslov: [email protected]
Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]