40 dni brez alkohola

V sredo, 22. februarja 2012, ob 11.00 je v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri je Slovenska karitas skupaj z soorganizatorji Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net. predstavila letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola.

Akcija 40 dni brez alkohola poteka sedmo leto zapored. Z letošnjo vsebino želimo organizatorji v smislu, »Za več pravega veselja v naših družinah«, še bolj poudariti vidik solidarnost do vseh družin, ki se soočajo s problemi povezanimi z alkoholizmom.

Organizatorji v času akcije med 22. februarjem, in 7. aprilom vabimo k različnim oblikam solidarnosti: od osebne 40 dnevne odpovedi alkoholu, do tega da v času spodbude doma ne postrežemo alkohola. Povabljena pa so tudi društva, lokalne skupnosti in druge skupine, da na svojih prireditvah v času akcije in če je mogoče tudi preko celega leta ne strežejo alkohola. V ta namen lahko kadarkoli na naslovih organizatorjev dobijo zgibanke, ki jih lahko postavijo na mizo v sklopu svojih prireditev.

Kljub temu, da alkohol še vedno povzroča številne posledice, pa je razveseljivo vsaj to, da se stanje v prometu izboljšuje. vendar so številke še vedno velike, saj je bilo v lanskem letu 1845 prometnih nesreč, kjer je bil povzročitelj v vinjenem stanju in pri skoraj četrtini (23%) vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je bila prisotnost alkohola. Zaskrbljujoča pa je predvsem velika stopnja alkohola pri teh udeležencih in sicer 1,46 g alkohola na kg krvi. Prisotnost alkohola v prometu je žal velikokrat usodna. Če samo vsako jutro poslušamo kroniko, slišimo, da je noč ”prespalo” na Policiji tudi več kot 10 voznikov. Ob tem velja poziv naj nikoli ne vozimo pod vplivom alkohola in da na nevarnost opozorimo tudi druge, ki bi morda želeli alkoholizirani sesti za volan.

Vsi, ki se akcije udeležujejo v obliki 40 dnevne odpovedi alkoholu, lahko svojo udeležbo potrdijo tudi na www.brezalkohola.si. Na njej so zbrane zgodbe, ki so jih ljudje zapisali na forum in seznam organizacij, kam se lahko obrnejo po pomoč. Nekdo je na forumu Alkohol na Med.Over.net lepo zapisal:

»Od rojstva do smrti nas spremlja steklenica, ki prinaša navidezno upanje, a v resnici je najbolj potuhnjen strup, ki razjeda človeške odnose. O tem spregovorijo besede, izpovedi in celotne življenjske zgodbe ljudi, predvsem žensk in otrok, ki zvečer,zapuščeni, ranjeni in požrti od nemoči, pišejo utrinke dneva v svoje srce, dnevnik ali na forum.«

Ljudje trpijo v osami in tiho iščejo pomoč, zato bomo letos v okviru Med.Over.Net še večjo pozornost namenili možnostim iskanja pomoči preko interneta in video prispevkov, v katerih bomo preko pogovora s strokovnjaki in tistimi, ki se srečujejo z alkoholom kot svojci ali prijatelji, dali informacije in moč, da ljudje naredijo naslednji korak.

22.2.2012 ob 18. uri zvečer, bo na največjem slovenskem spletnem forumu Starševski čvek potekal pogovor s člani društva Al – Anon, ki bodo delili nasvete iz lastnih izkušenj. Vabljeni, da prisostvujete pogovoru, izrazite svoje mnenje, poveste svojo izkušnjo ali le preberete, s čim se srečujejo prijatelji in svojci alkoholikov.

S področja preventive in zdravljenja alkoholizma je spregovoril dr. Jože Jakopič, alkoholog in psihiater, ki je poudaril, da dokler družba poskuša zdraviti alkoholika se zdravljenje ne more začeti in je obsojeno na neuspeh. Zdravljenje pod zunanjo prisilo ni mogoče, saj alkoholik zase dobre ve, da je zasvojen, da si dela škodo in se tudi zaveda, da je alkohol močnejši od njega. Alkoholik poišče zdravljenje takrat, ko ga nekaj v notranjosti prisili, oziroma ko pride do spoznanja, da na star način delovanja in razmišljanja naprej več ne bo šlo. Najpogosteje ga do tega spoznanja pripeljejo okoliščine v družini in med bližnjimi prijatelji.

Zdravljenje odvisnosti je mogoče, ko so uresničeni trije pogoji:

– Informiranost v družbi, kako se z odvisniki ravna. O tem morajo biti seznanjene vse najpomembnejše strukture, od politike, vodstev podjetij, direktorjev, vodij organizacij, formalnih združenj in tudi odrasli člani družine.
– V družbi mora vladati red, ki se ga spoštuje.
– V družbi mora biti zagotovljena dobra mreža oblik zdravljenja.

V nadaljevanju bodo tudi letos bodo tri večja romanja, ki jih organizira Slovenska Karitas za vse udeležence akcije 40 dni brez alkohola, za zdravljene alkoholike in za vse, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola, in sicer na Brezjah (25. 2. 2012 v sodelovanju s frančiškani), na Sveti gori pri Novi Gorici (18.3.2012) in v Nazarjah (24.3.2012).

Vsem učiteljem in katehetom, ki so izrazili zanimanje za sodelovanje pri akciji Za več pravega veselja brez alkohola, smo poslali predlog za delavnice in DVD s filmom Za več pravega veselja, ki je namenjen učencem zadnje triade. V lanskem letu je v delavnicah na ta način sodelovalo preko 100 osnovnih in srednjih šol.

Kontaktne osebe organizatorjev:

Matic Podržaj, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected] Oblak, tel. 01/400–88–70, e-naslov: [email protected]
Andreja Verovšek, tel. 01/520–50–50, e-naslov: [email protected]

 

Dodatne informacije lahko dobite tudi na spletnem naslovu: www.brezalkohola.si.

Priloženo:

40_dni_zgibanka_2012

Plakat 40 dni