Očistimo Slovenijo 2012

Najbolj aktualna okoljska prostovoljska akcija Očistimo Slovenijo 2012 se približuje in 24. aprila 2012 bomo pomladno čistili okolice šol, vrtcev, poti. Vsak v svojem kraju, skupaj za celo Slovenijo.

Na Slovenski karitas smo se kot partnerji priključili Ekologom brez meja k tej akciji. Odločili smo se, da se kot organizacija priključimo tej skupni akciji v smislu zmanjševanja revščine in globalne solidarnosti, ker je onesnaženje okolja eden največjih problemov našega sveta. Posledice svetovnega onesnaževanja namreč še bolj čutijo najrevnejše države, ki so najmanj prispevale k onesnaževanju našega planeta. Še posebno v Afriki, že sedaj občutijo hude posledice in so potisnjeni v še večji krog revščine in trpljenja zaradi posledic podnebnih sprememb (neurja, lakota, pomanjkanje pitne vode, širjenje bolezni).

K sodelovanju smo povabili sodelavce škofijskih, župnijskih ali drugih ustanov Karitas, da z osebnim angažiranjem poskušajo v akcijo doprinesti duha Karitas in prostovoljstva.

K akciji smo na podlagi izvedbe delavnic ozaveščanja »Živi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravičnosti« spodbudili tudi mlade – vrtce, osnovne in srednje šole, da se priključijo tej akciji. Z njo želimo spodbuditi prostovoljstvo, solidarnost do sočloveka in tudi medgeneracijsko sodelovanje ter zavedanje kako pomembno je živeti v čistem okolju. Vse pa je odvisno od vsakega izmed nas, naših dejanj.

Veseli bomo, če si boste vzeli čas tudi vi in se priključili akciji Očistimo Slovenijo 2012.

Več informacij na www.ocistimo.si/