Preventivna akcija 40 dni brez alkohola

Slovenska Karitas je danes, 25.02.2009, na katoliški praznik pepelnično sredo, skupaj s soorganizatorji in gosti, v Ljubljani predstavila akcijo 40 dni brez alkohola, ki jo pričenjajo ob pričetku posta. Akcijo so podprli nekateri znani Slovenci, med katerimi sta tudi premier Borut Pahor in nadškof Anton Stres. Akcija bo potekala vse do 11. aprila, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je na novinarski konferenci poudaril obsežnost akcije, ki zajema čez 800 krajev po vsej Sloveniji. Jerebic ocenjuje, da Karitas z akcijo, ki so jo letos nadgradili s sloganom »MANJ, MALO ALI NIČ ALKOHOLA je vedno prava odločitev«, v Slovenijo prinašajo nekaj novega, prinašajo pomlad.

Mag. Bojan Žlender, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste, je izpostavil pomembnost mrežnega sodelovanja ob tako perečem problemu, kot je v Sloveniji alkohol. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da so v preteklem letu v Sloveniji prvič zaznali drastičen upad števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Kot je pojasnil, bodo s pomočjo lastne mreže, razvite v lokalnih skupnostih, državljane vzpodbujali k akciji.

Andreja Verovšek strokovna voditeljica programov Zavoda Med.Over.Net, je predstavila spletno stran www.brezalkohola.si. Kot je pojasnila, povabilo k sodelovanju velja tako posameznikom, kot družinam, skupnostim in organizacijam, ki se akciji lahko pridružijo posamezno ali skupinsko. Svojo podporo in odločitev, da 40 dni ne bodo uživali ali ponujali alkohola, lahko potrdijo na spletni strani www.brezalkohola.si ali avtomatskem telefonskem odzivniku 01 300 59 69.

Maša Serec strokovna sodelavka projekta Sporočilo v steklenici, ki deluje v sklopu Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, je predstavila vprašalnik za samooceno pitja, ki je objavljen na spletni strani www.nalijem.si. Kot je pojasnila, je stran polna zanimivih podatkov in med Slovenci skupaj z vprašalnikom dobro sprejeta.